Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

УПЦ МП у Львові

Фб УПЦ МП

Вівторок, 27 грудня 2022, 15:52

КС зобов'язав УПЦ МП перейменуватись в Російську православну церкву

УПЦ МП у Львові

Конституційний суд визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ московського патріархату вказати приналежність до Росії

Про це повідомила пресслужба Конституційного суду України. 

Сьогодні, 27 грудня, Конституційний суд визнав таким, що відповідає Конституції, закон про перейменування Української православної церкви московського патріархату, де вона має вказати свою приналежність до Росії.

"Ухвалюючи рішення, Конституційний суд України врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: "сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву" – йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, у грудні 2018 року Верховна Рада зобов'язала УПЦ (московського патріархату) перейменуватися у Російську православну церкву. Як йдеться в законі, релігійні організації з центрами в Росії у своїй повній офіційній назві мають відображати назву того релігійного центру, частиною якого вони є.

Також закон встановлює обмеження під час війни священнослужителів, керівний центр яких знаходиться за межами України в державі-агресорі, у доступі до місць дислокації ЗСУ.

Натомість у 2019 році суд у Києві скасував наказ Міністерства культури про негайне перейменування УПЦ МП в Російську православну церкву до завершення розгляду справи.

Додамо, 14 грудня силовики СБУ провели обшуки у храмах УПЦ МП у Львові й області та виявили антиукраїнську літературу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.