Зміст статті

7 серпня 2023Святослав Дорогенька

Месія з Малоголосківської

Очільник Адміністрації міського голови Львова Євген Бойко та обіцяний Рай на вулиці Малоголосківській.

У липні відбулась зустріч мешканців вулиці Малоголосківська з представниками влади Львова.

Проблема мешканців цього нового району Львова стара й добре знана. Через ненаситну захланність влади Львова забудовники перетворили цей район за декілька років на гетто. Ані соціальної інфраструктури, ані інших ознак комфортного життя у сучасному місті в районі, де вже мешкає понад 30 тисяч осіб, тут не помітиш, лише нові висотні бетонні житлові комірки. Мешканці розповідають, що хмарочоси на Під Голоско ростуть за лічені дні, забудовники їх клеять так, що піни у цих будинках більше, ніж самого бетону.

Отож люди постали проти влади, щоб захистити своє право бачити сонце та клаптик зелені у вікнах своїх квартир. Липневу зустріч слід розглядати як спробу влади досягнути компромісу з мешканцями задля відновлення забудови цього мікрорайону після декілька років мораторію. За майже три роки влада нарешті  розробила план зонування районну під забудову та пообіцяла зберегти понад 20 га землі для зеленої зони.

Усі, хто був присутній на зустрічі помітили з одного боку, шалену недовіру мешканців до влади й зневіру в тому, що вони зможуть добитись справедливості, а з іншого – повну байдужість і нахабство в очах та словах представників останньої. Заступник міського голови Львова Зубач, головний архітектор Коломєйцев та керівничка виконкому Алєксєєва розмовляють з мешканцями з неприхованим хамством, оскільки впевнені, що вони нікуди не подінуться та не вдіють нічого іншого, окрім того, що їм запропонує влада.

Але цього разу чиновники Садового дали в штангу, оскільки не врахували менталітет наших людей. Вони зосередились лише на тому, щоб проштовхнути пропозицію зі зонування, що дає їм можливість подальшої забудови району, чого, вочевидь, від них й вимагають забудовники. А от наші люди, коли бачить представників влади, добре знають, що така пряма комунікація є швидше винятком. І тому намагаються втиснути в лічені хвилини зустрічі всі питання та проблеми, які їм наболіли. Цього разу чиновники Садового були надзвичайно цим заскочені, а тому потрапили до смішної ситуації, яка матиме дня них несподівані наслідки.

На завершення зустрічі представниця громадськості поцікавилась у чиновників, коли нарешті демонтують незаконно встановлений МАФ чи "церкву-вагон", як його кличуть на районі. Священник УПЦ МП декілька років тому на території єдиної зони озеленення району поставив собі вагон (МАФ), де й зробив собі церкву. І ніхто його не забирає, хоча він взагалі незаконний. Мешканці показали чиновникам офіційну відповідь Шевченківської райадміністрації Львова, де було зазначено про те, що термін роботи МАФу продовжили до листопада.

І ось тут почалося. З огляду на делікатність проблеми, адже це не просто церква-вагон, а МАФ, який належить до підприємця вже майже забороненої в Україні та на Львівщині УПЦ МП, чиновники почали кивати та переводити стрілки один на одного. Аж поки заступник міського голови Львова Любомир Зубач не визначив крайнім праву руку Андрія Садового, голову його адміністрації – Євгена Бойка. Зубач сказав на камеру, що саме останній неофіційно курує подібні питання у Львівській міській раді. Щоправда, є певна двозначність у трактуванні відповіді Зубача, оскільки що саме курує Бойко: питання церкви, МАФів чи обох цих напрямків?

пан Євген Бойко з іконою

Після подібної відповіді громада впала в ступор, оскільки цей поважний та впливовий добродій є їхнім сусідом, мешкає на вулиці Під Голоском, щоправда, не у багатоповерхівці, а у приватному будинку. Під час всіх зустрічей з мешканцями депутат Львівської міської ради Євген Бойко постійно запевняє про те, що йому найбільше у всьому світі болять проблеми району і він робить все можливе на своїй посаді для того, щоб допомогти мешканцям добитись правди та процвітання свого району.

Багато хто із мешканців Під Голоском навіть вважає, що пан Бойко відпрацьовує свою зарплату на всі сто відсотків. У той час, як деякі депутати бігають без діла, оскільки їхні голоси зайняті не розвитком району, а дерибаном Львова, то кажуть люди, що Євген Бойко нарешті щось зробив. І тепер, припускають мешканці цього району, громада Під Голоском отримає зону Ж1 на скандальних 22 га земель, де вже дехто планує багатоповерхівки.

Деякі люди навіть запевняють, що саме завдяки активній праці Євгена Бойка громада району отримала підтримку посадовців у війні з безкарністю депутатів, які дерибанять місто та піаряться на війні.Наступним кроком, сподіваються мешканці Під Голоском, буде визначення місця та часу для демонтажу незаконного церковного вагону, який належить російській православній церкві. Як істинний вірянин пан Євген, ймовірно, не хотів чіпати псевдокапличку. Але люди впевнені у силі магістра богослів'я Євгена Бойка, який є людиною слова з великої букви. "Сказав – значить зробить! І крапка!" – розповіла мешканка вулиці Малоголосківської пані Марія.

Можливо, що Євген Бойко вже остаточно зрозумів після останньої робочої зустрічі з простим народом те, що за ним люди та Бог. І що настав благословенний час закінчити справу церковного вагончика на користь громади, оскільки схожу споруду на Сихові демонтували без жодних проблем. Подібна доля, не без участі побожного Євгена Бойка, сподіваються люди, чекає й на церкву-вагончик на Під Голоском.

Адже у межах святого закону у керівника Адміністрації міського голови Львова та депутата Львівської міської ради є чимало важелів, щоб зробити це. І завадити цьому подвигу любові на території рідного району може хіба що львівська погода. Бо поки Євген Бойко молитиметься за смиренний демонтаж цього горе-вагончика, то його швидше змиє сильна злива, якою керуватиме праведна рука Божа.

Автор: Святослав Дорогенька

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.