Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Площа св. Юра

Четвер, 24 серпня 2023, 10:45

Львів передасть УГКЦ квартиру на на площі Святого Юра

Площа св. Юра

Львівські депутати підтримали передачу УГКЦ квартири на площі Святого Юра, мешканка якої померла.

Вчора, 23 серпня, на сесії Львівської міської ради депутати внесли зміни до ухвали про затвердження міської цільової програми відновлення Святоюрського комплексу на 2017-2022 роки.

"За" проголосували 40 депутатів.

Згідно з змінами, дію програми, яка завершилась у 2022 році, продовжили ще на два роки, до 2024 року. Програма передбачає викуп Львівською міськрадою у власників квартир на площі Святого Юра для повернення церковній громаді УГКЦ.

Як пояснила директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич, станом на сьогодні, з початку епідемії коронавірусу, місто не виділяло жодних коштів на викуп квартир. Наразі йдеться про комунальну, не приватизовану квартиру, мешканка якої померла. Цю квартиру місто віддає УГКЦ.

"Держава забрала в церкви приміщення й дозволила їх приватизувати. Це майно, яке належало церкві і ми, крок за кроком, це майно їй повертаємо. Нам треба ще багато квартир викупити, але не є завжди готовність людей їх продати. Як тільки з'являється можливість, ми квартири викуповуємо" – додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, у травні 2017 року депутати міськради затвердили програму відновлення Святоюрського комплексу на 2017-2020 роки, а у лютому того ж року уряд вирішив виділити 20 млн грн на реставрацію споруд собору Святого Юра у Львові.

Для відновлення комплексу необхідно було відселити мешканців з будинку на площі Святого Юра, 5 та відвести земельну ділянку для перенесення телекомунікаційного обладнання "Концерну РРТ".

Також у 2021 році квартиру №11 у будинку на пл. Святого Юра, 5 викупили у власників за майже 4 млн грн та передали у власність УГКЦ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.