Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

мозаїка

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 21 листопада 2023, 10:04

У Львові Університет безпеки життєдіяльності повинен відновити мозаїку, яку утеплив на своєму фасаді

мозаїка

Під час надбудови та утеплення фасаду Університет самостійно прийняв рішення законсервувати мозаїку.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.
 
У Львові напрацьовують варіанти відкриття та експонування 40-річної мозаїки, що на фасаді адміністративної будівлі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності на вул. Клепарівській.
 
Як з’ясувалось минулого тижня, під час ремонтних робіт Університет закрив мозаїку мінватою. Сьогодні там зробили невеликий проріз, аби показати, що панно не знищене. 

"Зараз ми комунікуємо з Університетом, щоб напрацювати алгоритм дій: яким чином відкрити панно, і як воно має експонуватися. Бо станом на 2019 рік, коли створювали перелік цінних мозаїк, це панно вже мало деякі втрачені елементи. Про це зазначено в обліковій картці до мозаїки, яку надала науковиця Наталія Піддубна. Тому треба знайти варіант, як її відкрити" – пояснила керуюча справами виконкому, в. о. керівника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

За словами помічника ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Мирослава Коваля, під час надбудови та утеплення фасаду Університет самостійно прийняв рішення законсервувати мозаїку. Про такі наміри мерію чи профільне управління не попереджали. Та додає, що тепер шукатимуть інституції, які б допомогли відкрити та відновити мозаїку.

"Будемо мати кошти, можливо знайдемо інституції, які нам допоможуть, може, залучимо Академію мистецтв, і знімемо утеплення та відновимо мозаїку" – сказав Мирослав Коваль.

Нагадаємо, вчора Львівська міськрада зобов'язала власника повернути мозаїку на фасаді стадіону СКА.

Додамо, у жовтні виконком Львівської міськради доручив ознакувати емблемою "Блакитний щит" всі цінні мозаїки міста. 

У червні цього року у Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування. Натомість у жовтні 2019 року у місті нарахували 236 мозаїк та мистецьких панно, які планували зберегти від знищення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.