Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

безготівковий проїзд

loda.gov.ua

Четвер, 30 листопада 2023, 15:02

На Львівщині повністю впровадили безготівковий проїзд

безготівковий проїзд

У всіх приміських та міжміських автобусних маршрутах області запрацював безготівковий розрахунок.

Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні, 30 листопада, на приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівської області повністю запустили систему безконтактної оплати проїзду в громадському транспорті.

"Ми перша область в Україні, де відтепер на кожному маршруті у приміських та міжміських автобусах встановлені валідатори, які дають змогу розрахуватись у безготівковій формі. В такий спосіб ми продовжуємо рух до прозорого ринку та сплати податків, можливості прогнозування маршрутів та розуміння пасажиропотоку, правильного ціноутворення, зручності розрахунку та зрозумілості тарифу, диспетчеризації, забезпечення необхідної кількості автобусів на маршруті тощо" – наголосив Максим Козицький.

За його словами, проєкт вартував орієнтовно 40 млн грн, його реалізували повністю за кошти інвестора, який займатиметься контролем оплати проїзду та зобов’язався забезпечити програму пільгових перевезень.

"Жодних бюджетних коштів на запровадження е-квитка в автобусах, які курсують Львівською областю, не витратили. Інвестор також бере на себе функцію контролю на маршрутах, тобто бюджетні кошти не будуть йти на утримання додаткових працівників" – пояснив Козицький.

 

Система електронного квитка на Львівщині побудована за моделлю безготівкової безконтактної оплати Check-In / Cheсk-Out, що дозволяє автоматично, відповідно до обраного маршруту, розрахуватися за відстань.

При вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку або будь-який пристрій з функцією NFC (смартфон, розумний годинник та ін.) до валідатора (пристрій для безготівкової форми оплати). Таким чином система реєструє початкову точку маршруту Сheck-In. При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки Сheсk-Out.

Система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які він проїхав, після чого знімає кошти за проїзд.

В разі відсутності реєстрації (повторного прикладання картки) під час виходу з транспорту (Сheсk-Out), система зніме з особистого банківського рахунку суму вартості проїзду, еквівалентну вартості кінцевої зупинки.

"Для більшої зручності кожен пасажир може завантажити мобільний застосунок (Android або iOS), а також зареєструватися та увійти в особистий кабінет на сайті. Пасажири мають змогу переглянути всю історію поїздок, час та місце посадки/висадки, інформацію про перевізника та маршрут, фіскальний чек" – додав начальник управління транспорту та зв’язку Львівської ОВА Степан Рудницький.

 

Нагадаємо, в березні цього року в області встановили перші пристрої для безготівкового розрахунку за проїзд у міжміських та приміських автобусних маршрутах. В області планували впровадити у міжміських та приміських автобусних маршрутах оплату за допомогою картки з липня цього року.

Додамо, на початку 2022 року у Львівській ОВА затвердили порядок функціонування електронного квитка на Львівщині, проєкт запровадження якого в області розробили ще у лютому 2021 року.

Згідно з ним, в області запровадять два типи електронних квитків − персоніфіковані для пільговиків та неперсоніфіковані (на передплачену кількість поїздок, на визначений термін дії та у вигляді електронного гаманця). Разом з електронним квитком функціонуватиме друкований квиток, який можна придбати в автоматах самообслуговування або при оплаті готівкою в водія.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.