Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

палац Лянцкоронських

ФБ Палац Розділ

Понеділок, 15 січня 2024, 14:38

Фахівці не можуть визначитися, що облаштувати у палаці Лянцкоронських в Роздолі

палац Лянцкоронських

Серед варіантів: школа-пансіонат, центр психологічної реабілітації, музей або готель з арттерапією та виставковим комплексом.    

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

У суботу, 13 січня, в Роздолі, що на Стрийщині, відбулись експертні обговорення, якою має бути функція палацу Жевуських-Лянцкоронських. Питання функціонального призначення палацу обговорювали знавці зі сфер архітектури, освіти, культури, туризму.

Присутнім розповіли про архітектурні особливості палацу, продемонстрували знайдені тут уламки кахлів з п’єців, залишки дорогого покриття дахів зі сланцю. 

"Гості завітали до відновленої Ганною Гаврилів будівлі старої школи в Роздолі, аби на основі побаченого та почутого обговорити попередньо запропоновані ідеї майбутнього функціонального призначення історичної будівлі та запропонувати власні" – йдеться у повідомленні.

Серед пропозицій:

  • школа-пансіонат українського та міжнародного значення;
  • реабілітаційний центр; 
  • або центр психологічної, духовної реабілітації; 
  • готель із арттерапією та виставковим комплексом;
  • музей;
  • розвиток “спокійного туризму”.

Команда, що працює над проєктом відновлення палацу, переконана, що нова функція пам’ятки має забезпечити нові надходження до місцевого бюджету, створити робочі місця, стимулювати розвиток соціально-економічного потенціалу громади. Окрім того, пам’ятка має бути доступною для людей.  

Зазначимо, палац Лянцкоронських – пам'ятка архітектури XVIII–ХІХ століть. Будівля перебуває у вкрай занедбаному, місцями напівзруйнованому, стані.

Нагадаємо, у липні 2023 року Фонд держмайна змінив переможця тендеру з продажу санаторію "Розділ", який запропонував за нерухомість 13 мільйонів гривень. Новий власник палацу Лянцкоронських пообіцяв відновити пам'ятку

Уу 2022 році у Новороздільській ОТГ провели інвентаризацію дерев у парку палацу Лянцкоронських.

Додамо, у 2014 році товариство допомоги полякам "Велике серце" планувало взятися за відновлення маєтку Лянцкоронських.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.