Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

школа

Четвер, 1 лютого 2024, 12:34

На Львівщині у 5 разів зменшили фінансування на програму розвитку освіти

школа

На 2024 рік не передбачено фінансування на укриттів у закладах освіти, закупівлю "Школяриків", обладнання кабінетів Захисту Вітчизни.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 31 січня, на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради депутати заслухали інформацію про показники обласного бюджету Львівської області на 2024 рік.

"Обсяг нашого бюджету у 2024 році становить 6,162 млрд грн і це на 9,6% або на 658 млн грн менше, ніж затверджений обсяг бюджету на 2023 рік" – розповіла заступниця директора департаменту фінансів Львівської ОВА Світлана Наконечна.

У зв'язку із цим освітні проєкти в області сподіваються реалізувати на умовах співфінансування з бюджетів місцевих громад. Негативним показником для розвитку освітньої галузі є демографічний чинник. За розрахунками Львівської ОВА, у 2030 році до першого класу піде на половину менше школярів, аніж у 2023 році, це пов'язано із міграцією через війну.

Обсяг бюджетних ресурсів на освітні видатки у 2024 році складе понад 2,3 млрд грн. Видатки на освітні потреби зростуть на 148 млн грн, або на 6,8%. У середньому фонд оплати праці у бюджетній сфері у 2024 році зросте на 17%. Фонд оплати праці педагогічних працівників зросте на 20,8%.

Водночас суттєво урізано фінансування Програми розвитку освіти Львівської області. Видатки зменшені з 87 млн до 18,7 млн грн. На комісії виникло питання щодо критеріїв, за якими були зменшені видатки.

"Не зовсім зрозумілою для членів комісії є ситуація, чому фінансування програми розвитку освіти зменшили у п'ять разів – з 87 млн у 2023 році до 18 млн у 2024 році. Критерій – забрали з розвитку, залишили на утримання – теж є доволі розмитим. Ми усвідомлюємо, що іде війна і всі видатки, спричинені нею, є надпріоритетним рядком бюджету. Проте в обласному бюджеті є програми, фінансування яких зменшили в півтори рази.Чому освіта зазнала аж таких скорочень – не зрозуміло"  зазначила заступник голови постійної комісії Парасковія Дворянин.

За її словами, на облаштування укриттів у закладах освіти, закупівлю "Школяриків", обладнання кабінетів Захисту Вітчизни, крім грошей з державного бюджету, передбачено співфінансування з обласного бюджету.

"Якщо цих коштів в освіті теж не закладено, то як ми купимо «Школярики», обладнаємо класи, і найголовніше – як ми облаштуємо укриття? А це вже навіть не про розвиток освіти, це – вже про безпеку і вміння вижити у буквальному сенсі цього слова" – додала Парасковія Дворянин.

Нагадаємо, у грудні На Львівщині пропонували зменшити фінансування розвитку програми освіти з 80 до 18 мільйонів школа у Львові. Комісія Львівської облради не підтримала таке рішення та повернула на доопрацювання програму розвитку освіти Львівської області на 2024 рік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.