Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 7 лютого 2024, 14:50

Облрада Львівщини проти видобутку торфу біля озера, яке забезпечує водою Львівтеплоенерго

Львівська облрада

Депутати Львівської облради звернулись до уряду щодо недопущення видобутку торфу біля Гамаліївського озера.

Про це повідомляє Львівська обласна рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 6 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали звернення до Кабінету міністрів щодо недопущення видобутку торфу біля Гамаліївського озера.

"За" проголосували 55 депутатів.

Депутати просять скасувати результати аукціону, який у вересні 2023 року провела Держслужба геології та надр України з продажу спецдозволу на користування надрами на ділянку Гамаліївка Львівського торфового родовища площею 403,6 га, що розташоване на північній околиці села Гамаліївка біля Львова й на території якого знаходиться Гамаліївське водосховище, яке забезпечує технічною водою ЛМКП "Львівтеплоенерго".

У торгах перемогла фірма ТОВ "Грінтопс Енерджі Україна", яка отримала родовище терміном на 20 років.

Депути наголосили, що видобуток торфу на цій ділянці спричинить зменшення рівня води Гамаліївського водосховища, що спричинить загрозу для забезпечення теплом Львівської МТГ, а також водосховище розглядається Львівською та іншими ОТГ як важливий об’єкт для розвитку веслувального спорту.

"Ділянка Гамаліївка Львівського родовища розташована в долині річки Яричівка, яка наповнює Гамаліївське водосховище, а поклади торфу є нерівномірними та коливаються від 2 до 6 метрів, видобуток торфу може призвести до припинення існування Гамаліївського водосховища, зниження рівня ґрунтових вод та родючості ґрунтів, виникнення торф’яних пожеж та інших непоправних негативних наслідків для довкілля, життя та здоров’я мешканців.

При цьому Гамаліївське торфове родовище знаходиться в межах території, що згідно з Конвенцією про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів, відповідають параметрам водно-болотних угідь, які мають особливі екологічні функції і є ресурсом з величезним економічним, культурним, науковим та рекреаційним значенням, а відповідно до основних цілей Водної стратегії України на період до 2050 року відновлення та розвиток цінних водно-болотних угідь є одним із пріоритетних.

Територія між населеними пунктами Великі Грибовичі (Львівська МТГ) та Гамаліївка (Мурованська МТГ) належить до складових структурних елементів проєктованої екомережі, як території та об’єкти природно-заповідного фонду з високим потенціалом розвитку саме таких угідь" – йдеться в тексті звернення. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.