Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

музей Шухевича

lvivoblrada.gov.ua

Четвер, 8 лютого 2024, 12:10

Депутати вимагають від Садового відновити музей Шухевича

музей Шухевича

Депутати звернулися до Андрія Садового з вимогою відновити Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича та визначити замовника робіт з відбудови.

Сьогодні, 8 лютого, на сесії Львівської міської ради депутатка фракції  Європейська Солідарність Лейла Мелесова-Вальчак зачитала звернення до міського голови Львова Андрія Садового з вимогою відновити Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, знищеного російською атакою.

"Із часу ворожогоросійського ракетного удару по одному із символів українськоїнаціональної памʼяті – Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича минуло понад місяць. Місце, яке цілеспрямовано знищили московити, – не просто музей, цеколишня штаб-квартира Головнокомандувача УПА. Це місце, де приймалися надважливі рішення для України XX сторіччя. Це місце – німий свідок останнього бою головного командира УПА.

На зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, ідею якнайшвидшого відновлення будівлі підтримали донька Романа Шухевича – Марія Трильовська, Леся Шухевич, голова Братства ОУН-УПА – Богдан Борович, дисидент та громадський діяч – Мирослав Маринович, представники Львівської ОВА, народні депутати України, депутати Львівської обласної та міської рад" – йдеться у тексті звернення.

Однак, за словами Лейли Мелесової-Вальчак, не зважаючи на наявність фінансової допомоги від меценатів, зокрема Фонду Петра Порошенка, справа відбудови музею застигла.

"6 лютого на XXI позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення "Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича". Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на ЛьвівськуОВА спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обовʼязок вжити заходів для збереження експонатів" – пояснила Лейла Мелесова-Вальчак.

Саме тому депутати просять до мера Львова:

-  прийняти рішення про відновлення будинку-музею у його первісному вигляді та дозволити проведення будівельних робіт з відбудови музею;

- визначити замовника робіт з відбудови музею;

- погодити необхідну проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку.

Нагадаємо, 1 січня внаслідок влучання російського безпілотника виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. На сесії 6 лютого депутати Львівської обласної ради підтримали рішення про відбудову музею.

Раніше міський голова Львова Андрій Садовий також пообіцяв відновити музей Шухевича, однак вже після перемоги з одночасним розширенням і реконструкцією його будівлі. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.