Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

мозаїка на фасаді будинку побуту "Ювілейний"

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:00

Мозаїку з фасаду колишнього будинку побуту Ювілейний у Львові вирішили демонтувати

мозаїка на фасаді будинку побуту "Ювілейний"

Мозаїку вирішили демонтувати й перенести до музею "Територія терору".

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Вчора, 25 квітня, робоча група з питань збереження мозаїчних творів на території Львова вирішила демонтувати й перенести до музею "Територія терору" мозаїчне панно радянського періоду, що на фасаді будинку на проспекті Чорновола, 59.

Ця мозаїка входить до переліку особливо цінних історичних мозаїчних творів Львова, які необхідно зберегти. 

"Більшістю голосів було погоджено демонтувати мозаїку з фасаду будівлі за умови перенесення її до музею для експонування. Оскільки процес перенесення потребує складних технологічних рішень, робоча група рекомендувала до моменту, поки не буде розроблений відповідний проєкт, залишити мозаїку, закривши її банером, або іншими конструкціями, відповідно до погодженого проєкту опорядження фасаду.

Також було погоджено звернутися до Інституту національної пам’яті щодо отримання рекомендацій (висновків) стосовно історичної цінності цього мозаїчного твору" – заявила керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

Зазначимо, колишній будинок побуту "Ювілейний" зведений у 1982 році і прикрашений великим мозаїчним панно авторства Євгена Безніска, планують переоблаштувати під сучасний офісний центр та добудувати нові поверхи. 

Нагадаємо, нещодавно у Львові вирішили створити робочу групу, яка має розв'язати питання щодо збереження мозаїчних творів на території міста, а у червні 2023 у Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.