Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

мозаїка

city-adm.lviv.ua

Понеділок, 15 січня 2024, 09:30

Навесні у Львові розпочнуть відновлювати знищену мозаїку на вулиці Володимира Великого

мозаїка

У березні будуть підготовчі роботи, а викладення самої мозаїки зможуть розпочати орієнтовно влітку. 

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Підготовчі роботи з відновлення знищеної мозаїки "Інформаційний простір", що була розташована у приватному приміщенні на вул. Володимира Великого, 2, планують розпочати навесні цього року. Відновлюватиме панно команда фахівців під керівництвом художника, викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака, який вже 17 років створює мозаїки в українських храмах.

Як розповів директор ТДВ "Торгпреса", яке є власником приміщення на вул. Володимира Великого, 2, Сергій Васечко,  мозаїку відновлять не на тій же стіні, а на другому поверсі будівлі. При цьому всі параметри панно будуть збережені. Таке рішення узгодили з мистецтвознавцями та науковцями і підтримано Львівською спілкою художників.

"Мозаїка буде розміщена у кращому місці, з кращим денним освітленням, з кращою оглядовістю – на 2-му поверсі у фойє. Панно буде інтегроване у новий сучасний інтер’єр та буде у вільному доступі" – зазначив Сергій Васечко.

Всі роботи з відтворення мозаїки "Інформаційний простір" профінансує ТДВ "Торгпреса".

"Перший етап – це підготовка самої стіни. Тут важливими є технологічні моменти. Найкраще це робити тоді, коли не буде морозів. Орієнтовно не раніше, ніж у березні. Також потрібен час, аби стіна добре просохла. Далі потрібно зробити 3D-сканування збереженого рисунку, накласти на нього оцифроване зображення панно, перенести рисунок вже на підготовлену стіну. Далі можна розпочинати процес кладки мозаїки. Це буде орієнтовно влітку" – розповів художник Василь Сивак.

Також паралельно продовжуватимуть збирати матеріал для панно. 

Нагадаємо, восени минулого року у соціальних мережах з’явилась інформація про те, що  власник приміщення "Торгпреса" знищив унікальну мозаїку "Інформаційний простір" в інтер'єрі будівлі на вул. Володимира Великого, 2. На панно зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі.

У жовтні минулого року Львівська міськрада звернулась в поліцію щодо знищення цінної мозаїки у будинку на вул. Володимира Великого, 2.

Додамо, у червні 2023 у Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.