Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

акція протесту

Вівторок, 14 січня 2020, 11:30

У Львові протестують проти відкриття ринку землі

акція протесту

Активісти вимагають зняти з розгляду Верховної Ради законопроект про скасування мораторію на продаж землі.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів. 

Сьогодні, 14 січня, у Львові відбулася акція проти відкриття ринку землі - одночасно з сесією Верховної Ради України, на засідання якої могли включити в порядок денний законопроект про ринок землі № 2178-10 від 10.10.2019. Активісти вимагають зняти з розгляду Верховної Ради цей законопроект.

"Ми вважаємо, що відкриття ринку землі в нинішніх умовах і пропонованим законопроектом – це загроза національній безпеці. В Україні досі належно не інвентаризовані землі. Єдина інвентаризація за часів незалежної України була проведена у 1998 році і здійснювалася зі слів користувачів, без встановлення документів, що підтверджують право набуття власності чи користування та меж в натурі земельних ділянок. Тому така інвентаризація була неточною, а в істотній частині - і фіктивною" –пояснили організатори акції. 

До акції також долучилися аграрії аграрії, які вважають, що ринок земель не може бути запроваджений на даному етапі, оскільки народ України не має доступу до інформації, хто та у який спосіб набув уже право власності на землю, та хто здійснює користування землями на території Україна.

"Якщо запровадити ринок на даному етапі – поновити порушене право на землю, які приватизують і перепродують стане практично неможливо" – розповіли активісти.

Під час акції громадські організації показали близько 70 листів-відповідей на їхні заяви та звернення до Верховної Ради, СБУ, РНБО та офісу президента.

Крім цього, 10 січня активісти подали позов до Верховного суду України і забезпечення позову - вимогу зупинити розгляд законопроекту до вирішення спору по суті. 

Нагадаємо, на початку вересня Володимир Зеленський доручив ухвалити закон про скасування мораторію на продаж землі до 1 грудня 2019 року.

13 листопада 2019 року Верховна Рада підтримала у першому читанні скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. 17 нардепів з Львівщини не голосували за скасування мораторію на землю

Зазначимо, мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. На початку жовтня 2016 року Верховна Рада продовжила його до 2018 року. 21 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі ще на 1 рік.

Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня цього року, третина українців вважає, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.