Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Дрогобицька солеварня

drohobych-rada.gov.ua

Понеділок, 10 квітня 2023, 10:31

Дрогобицька солеварня вдвічі збільшила обсяги виробництва солі

Дрогобицька солеварня

Торік Дрогобицька ‎солеварня збільшила виробництво солі до 500 тонн.

Про це повідомляє Фонд державного майна України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дрогобицький солевиварювальний завод, найстаріше діюче підприємство в Україні, яке розпочало свою діяльність в 1390 році, впродовж минулого року збільшив вдвічі виробництво солі до 500 тонн порівняно з 2021 роком.

"Після того, як у минулому році окупанти зруйнували найбільшого виробника солі в Україні – ДП "Артемсіль", попит збільшився у рази. Дрогобицьке підприємство відреагувало на виклик та наростило виробництво. До речі, Дрогобицька солеварня – ще й об’єкт культурної спадщини, де проводять екскурсії. За понад 600 років технологія видобутку солі майже не змінилася – її отримують шляхом випарювання соляної ропи, після цього працівники вручну збирають, сушать та фасують її" – йдеться в повідомленні.

Основними споживачами продукції заводу є загальноукраїнські торгові мережі, такі як "‎Сільпо", "‎Рукавичка" і "‎Арсен", місцеві магазини та хлібопекарські підприємства у Львівській та Вінницькій областях.

Зазначимо, державне підприємство "Артемсіль" (Соледар, Донецька область) є найбільшим підприємством з видобутку, перероблення й реалізації кам'яної кухонної солі на території Центральної та Східної Європи. У травні 2022 року через бойові дії "Артемсіль" зупинила роботу, наразі підприємство перебуває на окупованій Росією території.

Дрогобицька солеварня сьогодні залишилась єдиним в Україні виробником солі. Спосіб виробництва солі тут унікальний та відрізняється від традиційного видобутку. Зокрема, в Дрогобицькій солеварні з надр викачують соляну ропу, далі її виварюють на дровах у спеціальних ваннах – панвах. Цей виробничий процес складніший і дорожчий. Тому і вартість дрогобицької солі майже вдвічі перевищувала ціну товару "Артемсолі".

Додамо, у травні 2022 року Дрогобицька солеварня заявила, що через дефіцит солі в Україні збільшить обсяги виробництва до 50 тонн на місяць.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.