Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

радянський монумент у Соснівці

chg.gov.ua

Вівторок, 8 серпня 2023, 10:16

Мешканці Соснівки виступили проти демонтажу радянського монумента

радянський монумент у Соснівці

Громада міста планує перейменувати братську могилу, де поховані радянські партизани-наумівці та мешканці села Завонє.

Про це повідомляє Червоноградська міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

У неділю, 6 серпня, в Соснівці Червоноградського району учасники громадських слухань виступили проти демонтажу братської могили радянським партизанам-наумівцям та жителям села Завонє, які загинули від рук німецько-фашистських загарбників 6 березня 1944 року, а також проти перепоховання останків.

За інформацією спеціаліста відділу культури Червоноградської міської ради Юрія Гриніва, об’єкт був зведений у 1974 році. Він багатосюжетний, оскільки в самому монументі є чотири групові елементи. Там . Також є поховання останків невідомого радянського льотчика й викарбуванні імена людей, яких в роки війни вивезли в концтабір Гросс-Розен (теперішня територія Республіки Польща).

Гринів пояснив, що на вшанування їх пам’яті в монумент вмурована тумба, де зберігається земля з цього концтабору.

"Під час дискусії учасники слухань ухвалили рішення звернутися до Червоноградської міської ради з пропозицією про внесення змін в назву братської могили, а саме: "невинно убієнним у роки Другої світової війни" та змінити архітектурний зміст на стелі в скульптурній групі" – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті рекомендує перейменувати Червоноград і село Червоне на Львівщині.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.