Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Четвер, 21 вересня 2023, 13:38

На Львівщині планують створити чотири пам'ятки природи та ландшафтний заказник

Львівщина

Комісія облради пропонує створити чотири пралісові пам’ятки природи і ландшафтний заказник.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 20 вересня, комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради підтримала ініціативу створення чотирьох пралісових пам’яток природи місцевого значення: "Секул", "Кичера Кропивина", "Кийовець" та "Багнувата".

Крім цього, також в області планують створити ландшафтний заказник місцевого значення "Чебрецеві гори" загальною площею у 21 га, який розташований в межах масивів Бродівського ДЛГП "Галсільліс", для збереження окремих видів флори і фауни, які занесені, зокрема, до списків охорони Бернської конвенції та Червоної книги України.

Зазначимо, "Секул", "Кичера Кропивина" та "Кийовець" – пралісові пам’ятки природи в Стрийському районі. На території "Секул" ростуть букові та ялинові різновікові багатоярусні насадження природного походження, віком 110-180 років, а площа пам'ятки становить 28,2 га.

"Кичера Кропивина" займає площу у 50,3 га, тут росте букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, ялиново-букове і яворово-букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, віком 117-170 років.

На території пам'ятки "Кийовець" росте букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, віком 124-160 років, її площа – 36 га.

Натомість "Багнувата" – пралісова пам’ятка природи в Самбірському районі. Тут росте букове насадження з домішкою клена, явора і ялиці білої, різновікове багатоярусне насадження природного походження віком 97-165 років. Площа об'єкта: 44,7 га.

Як повідомив голова комісії, депутат Львівської обласної ради Віталій Свіщов, ці унікальні пралісові ділянки виявлені під час проведення спільних наукових досліджень пралісів у Львівській області працівниками ГО "Дунайсько-Карпатська програма" та Державного природознавчого музею НАН України.

Додамо, у 2022 році в області функціонували 408 заповідників та пам'яток природи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.