Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Червоноград

krystynopol.info

Понеділок, 9 жовтня 2023, 11:33

Мешканці Червонограда виступили проти перейменування міста

Червоноград

На зборах щодо перейменування Червонограда присутні виступити проти цієї ініціативи та не дали виступити представнику Українського інституту нацпам'яті.

Про це повідомляє Ехо Червонограда у Телеграм.

Вчора, 8 жовтня, у Червонограді в приміщенні народного дому відбулись консультації з громадськістю щодо перейменування міста, на яких більшість виступила проти перейменування.

Крім цього, присутні на засіданні не дали виступити представнику Українського інституту національної пам'яті, який мав пояснити доцільніть перейменування Червонограда.

Нагадаємо, у серпні цього року Український інститут національної пам'яті рекомендував перейменувати Червоноград і село Червоне на Львівщині.

Фахівці інституту зазначили, що історичною назвою Червонограда є Кристинопіль, який увійшов до складу СРСР 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменували на Червоноград й за часів СРСР воно розвивалося як шахтарське.

Через це у вересні на сесії депутати Червоноградської міської ради вирішили створити спеціальну робочу групу для проведення консультацій з громадськістю.

Додамо, у червні цього року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 24 населених пункти Львівщини, які пов'язані з російською імперською політикою. У цей перелік включили Червоноград й село Червоне у Золочівському районі.

Однак через декілька днів комісія скасувала своє рішення про перейменування Червонограда та смт Красне.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.