Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

площа Міцкевича

Середа, 28 лютого 2024, 15:40

Верховний суд пропонує Антонову розібрати готель на Міцкевича

площа Міцкевича

Верховний Суд визнав незаконним й скасував рішення виконкому щодо надання дозволу на будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові.

Про це повідомляє Верховний Суд на своїй сторінці у Фейсбуці.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 6 грудня 2023 року прийняв постанову, якою визнав протиправним та скасував рішення виконавчого комітету Львівської міськради про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки для будівництва готелю на площі Міцкевича у Львові.

Готель на площі Міцкевича, 9 будує ТзОВ "Центр розвитку нерухомості", власником якої є бізнесмен Віталій Антонов. Дозвіл на це будівництво виконком міськради надав ще у 2020 році.

Як йдеться у рішенні суду, ділянка, на якій зводять готель, внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, тому належить до земель історико-культурного призначення незалежно від того, яке цільове призначення цих земель було встановлено рішеннями органів місцевого самоврядування чи містобудівною документацією. Розміщення тут готелю не відповідає категорії земель історико-культурного призначення, а таке цільове призначення може бути змінене виключно за погодженням із Кабінетом міністрів України.

"Виконавчий комітет Львівської міської ради, ухвалюючи спірне рішення, не врахував фактичного правового статусу об'єкта всесвітньої спадщини "Львів – Ансамбль історичного центру", який внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є пам'яткою культурної спадщини національного значення, не взяв до уваги визначеної за законом категорії земельної ділянки, розташованої під таким об'єктом культурної спадщини, виду її використання, дозволеного законодавством, чинним станом на момент виникнення спірних правовідносин.

Тож колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їх затвердження, є незаконними й такими, що порушують не тільки права позивачів, а й громадський інтерес до культурної спадщини відповідно до її значення для суспільства" – заявили у Верховному суді.

 

За даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ "Центр розвитку нерухомості" заснували у Львові у 2004 році. Компанія займається будівництвом житлових та нежитлових будівель. Кінцевим власником підприємства є львівський бізнесмен Віталій Антонов (акціонер ПАТ "Концерн Галнафтогаз", яке володіє мережею автозаправних комплексів ОККО).

Нагадаємо, ще у грудні 2018 року Львівська міськрада дозволила будівництво готелю на площі Міцкевича ТзОВ "Центр розвитку нерухомості", яке належить львівському бізнесменові Віталію Антонову, а у червні 2019 року у міськраді погодили детальний план, який дозволив це будівництво.

Також у травні 2023 року депутати міськради затвердили детальний план території в районі площі Міцкевича, що передбачає будівництво підземного паркінгу та зміну організації руху авто.

Проти будівництва виступила Львівська спілка архітекторів, яка просила у міськради обговорити це рішення з експертами та провести гідрогеологічні дослідження.

Додамо, у 2021 році Варіанти розмовляли про будівництво готелю на Міцкевича, 9 з директором "Центру розвитку нерухомості" Євгеном Зінов'євим. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.