Жителі Червонограда в одну мить стануть громадою шляхетного міста Шептицький

Четвер, 21 березня 2024, 12:20

Комітет ВРУ пропонує перейменувати місто Червоноград на Шептицький, хоча до 1951 року місто називалося Кристинопіль.

Про це повідомляє народний депутат Роман Лозинський на своїй сторінці у Facebook.

Вчора, 20 березня, комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування прийняв рішення перейменувати місто Червоноград Львівської області на Шептицький.

За словами Лозинського, місто перейменовують на честь митрополита Андрея Шептицького, а остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада.

Він додав, що також комітет пропонує дерусифікувати ще чотири міста і 104 села і селища. Зокрема, Южне (Одещина) отримає назву Порт-Аненталь, Павлоград (Дніпропетровщина) – Матвіїв, Синельникове (Дніпропетровщина) – Ріднопілля, Бровари (Київщина) – Броварі.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Український інститут національної пам'яті рекомендував перейменувати Червоноград на Кристинопіль, що є історичною назвою цього міста до 1951 року.

Через це у вересні минулого року місцеві депутати вирішили створити спеціальну робочу групу для проведення консультацій з громадськістю, яка затвердила перелік із 14 назв, який мають надати мешканцям для голосування.

Однак у жовтні того ж року на громадських зборах присутні виступили проти цієї ініціативи, вимагаючи залишити чинну радянську назву міста – Червоноград, та не дали слово представнику Українського інституту нацпам'яті.  Також у листопаді 2023 року на сесії Червоноградської міськради депутати не підтримали рішення про перейменування Червонограда.

Додамо, у рамках процесу декомунізації Червоноградський район хочуть перейменувати у Прибузький.

Мітки: декомунізація, новини львова, перейменування, Червоноград