Польський Сейм розглядатиме питання про видобуток сланцевого газу

Четвер, 23 травня 2013, 10:08

Незабаром на розгляд Сейму потрапить проект закону про видобування у Польщі сланцевого газу, - обіцяє віце-прем’єр-міністр і міністр економіки Януш Пєхоцінський. Дотеперішні 44 свердловини, які зроблено в пошуках цієї сировини у Польщі – це надто мало.

 

- Ми хочемо підтримати рішучість інвесторів у цій матерії. Слід завершити вступний етап пошуків, а потім приступити до першої промислової експлуатації. Сейм незабаром розгляне цей проект. Документ визначить умови. Якщо йдеться про оплати і оподаткування, взаємозалежність поміж державами та інвесторами, дасть стабільність і певність – скільки часу потрібно, щоб перейти з фази концесії на дослідження до фази концесії на видобуток.

У свою чергу, прем’єр-міністр Дональд Туск сьогодні висловив незадоволення темпом праці над «сланцевим законом». Політик взяв участь у євросоюзному саміті присвяченому енергетиці, що сьогодні відбувається у Брюсселі.

- Якщо хтось хоче інвестувати у Польщі мільярди (бо про такі суми йде мова), то повинен мати гарантію безпеки свого бізнесу. Тому міністр охорони довкілля або зрозуміє, що закон вимагає не тільки ментальності еколога, але теж підприємця, або цим займеться хтось інший.

Саміт у Брюсселі завершиться підписанням спільної резолюції у справі сланцевого газу. Як сказав польський прем’єр, у тексті документа йдеться, що правила видобутку сланцевого газу не повинні обмежувати цього видобутку, і мають стати шансом для енергетичної альтернативи.

Нагадаємо, одна з Британських компаній оголосила намір видобувати на Львівщині сланцевий газ.

Джерело: Польське радіо

Мітки: Польський сейм, сланцевий газ