Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Четвер, 26 липня 2018, 16:22

"Збиранка" мутить воду з проектом реконструкції Грибовицького сміттєзвалища

Грибовицьке сміттєзвалище

Львівське комунальне підприємство підмінює документи для підготовчого етапу реконструкції Грибовицького сміттєзвалища.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції, – повідомляє кореспондент Варіантів.

Еколог Міжнародного благодійного фонду "Екологія-Право-Людина" Алла Войціховська пояснила :

"Окрім проекту, що був зареєстрований на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів 7 червня цього року, і має назву "Комплексний проект з рекультивації полігону в с.Грибовичі Жовківського району Львівської області, реконтрукція, коригування", є ще один проект. А той що є сьогодні розробляє харківська фірма "Дніпрокомунбуд". А у плановану діяльність, в сам зміст, для проходження оцінки впливу на довкілля, зміст записаний з іншого проекту. Назва проекту відовідає проекту що 6 серпня представлятиме "Дніпрокомунбуд", а зміст заходів – з іншого проекту, що робив "Гірхімпром".

Як виявляється з цього проекту, що надав директор "Гірхімпрому" Іван Зозуля, йдеться про першочергові заходи. Тобто назва проекту відрізняється від того, що розробляє харківське підприємство. Зміст є з того проекту, що розробляв Гірхімпром в об'ємі першочергових заходів. Він мав би проходити оцінку впливу на довкілля, тому що під час його реалізації заплановано збільшувати площу Грибовицького сміттєзвалища. У першочергових заходах запланували додаткову ємність для збору інфільтратів. Вона буде на землях Малехівської сільської ради.

Чиновники Львівської міської ради, пояність, будь ласка, для чого будувати додаткову ємність для збору фільтратів, якщо торік і цього року ви витратили мільйони гривень для очищення фільтратів?"

Еколог також деталізувала:

"Проектом планована діяльність мусить проходити оцінку впливу на довкілля у рамках, буцімто, першочергових заходів, у квітні оголосили тендер на плановану діяльність, 7 чревня оголошено тендер на проведення будівельних робіт у квітні. 15 травня київська компанія "Сучасні будівельні рішення" виграла тендер на будівнитцтво ємності, перевезення відходів з одного місця на інше та інших першочергових робіт. Хтось цей проект затверджував? Ніяких узгоджень по збільшенню земельних ділянок для цих робіт не було. ЛКП "Збиранка" повинно було розмістити у ЗМІ повідомлення про плановану діяльнітсь. Такого не було. Ці всі документи – матеріали для правоохоронних органів."

Голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков підтвердив, що у реєстрі Міністерства екології є проекти з різними назвами:
"Це або помилка, або свідома зміна назви, аби заплутати людей і очевидно, що немає коментарів, адже це рання стадія, декларування намірів. Але за браком інформації мало хто реагував на ці повідомлення."

Голова постійної комісії екології та природокористування Львіської міської ради Ірина Оршак додала, що їй про цю ситуацію не було відомо, відтак вона взяла це до уваги.

Депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський розповів про теперішню ситуаці на Грибовицькому сміттєзвалищі:

"15 березня торік станція очистки інфільтрату мала  запрацювати на повну потужність (150 м³ на добу), у лютому цього року виділили  8 мільйонів аби збільшити потужність станції, до 250 м³ на добу. І при такій потужності могли б зараз обнулити озера інфільтрату, але цього не зробили. Їх слід було обнулити. Ми маємо озера повні.

Інфільтрат випускали за допомогою насосу просто на землі Грибовицької та Малехівської сільрад, у поля і меліоративні канали, біля траси Львів-Жовква. Такі дії проводили вночі. Тепер це відбувається у інший спосіб, через канали. 

Через такі дії працівників ЛКП "Збиранка" мешканці сіл не мають довіри і не знають на який з проектів давати згоду."

Як заявляв раніше директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря, провести рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища планують за 10 млн євро. Минулого місяця тут почали підготовчі роботи для визначення кількості біогазу на сміттєзвалищі.

Додамо, минулого року інфільтрат з Грибовицького сміттєзвалища вирішили відкачувати у каналізацію Львова.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.