Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Андрій Садовий

Четвер, 20 вересня 2018, 16:39

Садовий вважає, що сміттєву кризу вивчатимуть в університетах

Андрій Садовий

Міський голова Львова прокоментував соціальну напругу, що виникла у звязку з планами будівництва львівського сміттєпереробного заводу.

Сьогодні міський голова Львова виступаив на пленарному засіданні Львівської міської ради.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів

"Ми до кінця усвідомлюємо, що інформація про блокаду Львова – це кейс, який будуть розглядати в університетах світу, показувати, як борються з людьми, які мають свою думку, які є незалежними. Це раз" – розпочав свою промову Садовий.

"Друге – на сьогоднішній день, у цій сесійній залі, ми проголосували за надзвичайно багато ухвал, що дали можливість йти у процес будівництва заводу. Ми маємо підписані всі угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку, з Європейськими екологічними фондами, що виділяють разом для Львова 35 мільйонів євро, 10 з яких – це грантові кошти. На сьогоднішній день відбувся перший етап міжнародного тендеру, де взяло участь 11 найвідоміших компаній світу. Ми найближчими днями чекаємо на шорт-лист Європейського банку реконструкції та розвитку, де кількість компаній буде зменшена до 4-5 і вони будуть визначати кінцеву ціну. Проводиться велика проектна угода. Паралельно ми, звичайно, працюємо по рекультивації полігону. Хто має бажання, може поїхати подивитись який великий об′єм робіт уже там виконано. І також готуємо документацію аби Європейський банк оголосив етап міжнародного тендеру по рекультивації існуючого полігону. Інших варіантів не існує" – наголосив Садовий.

Він підкреслив, що більшість містян підтримує ідею побудувати сміттєпереробний заводу на території міста.

″По сусідству є Польща, де функціонує 180 заводів. Вони функціонують в містах, немає одних проблем. І ті львів′яни, які мали можливість це подивитися, які поїхали і це побачили, вони були вражені як ці заводи якісно функіонують і як відповідають всім нормам екології. ЄБРР підтримує виключно екологічно чисті проекти! На сьогодні 90% мешканців Львова однозначно підтримують будівництво заводу. Ніхто ніде ніколи в області жодної ділянки нам під це не дасть. Якщо не давали, коли тут сидів Котик, Шпіцер, Куйбіда чи Буняк. Ніхто землю під це для громади міста не дасть" – наголосив він.

Андрій Садовий також нагадав що місто наразі не має іншої земельної ділянки для майбутнього заводу.

"Місто повинно саме якісно організувати процес переробки відходів, що ми і зробимо. Я переконаний, що цей завод, який ми збудуємо, буде одним з перших в Україні, сюди приїжджатимуть люди на екскурсії. Я у вівторок був з робочим візитом у Хмельницькому, і мені дуже приємно, що цсі ці напрацювання, які має Львів, вони переймають, давно комунікують з нашим комунальним підприємством "Зелений Львів", паном Ноздрею. Я переконаний, що вони також отримують якісне фінансування. Вони співпрацюють сьогодні з НКРЄ, з міжнародною фінансовою корпорацією і вони також відкриті для всіх міст в Україні. Тому не личить державі, яка має таку громадну територію, щоб ми не мали ні одного сучасного заводу в державі. Тому така місія буде перша.

Я прекрасно розумію, що будуть спеціально навчені люди, які будуть ходити, розказувати не зовсім об′єктивну інформацію, але ми зобов'язані йти вперед, говорити людям правду і збудувати такий завод. Подивіться на Україну з висоти пташиного польоту: звалища, занедбані території, що робиться з річками, озерами... Ви мені наводите приклад, хто це буде робити, якщо не ми? У мене велике прохання бути мудрими і думати про майбутнє нашого міста" – сказав він.

Нагадаємо, у грудні 2017 року міська рада визначила місце для сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Цю ділянку під будівництво заводу запропонувала французька компанія Egis, що працювала над проектом стратегії поводження зі сміттям у Львові.

У квітні депутати погодили отримання кредиту від Європейськго банку реконструкції та розвитку у 25 мільйонів євро. На початку червня ЄБРР оголосив тендер на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові.

Однак на громадському слуханні щодо будівництва сміттєпереробного заводу, яке відбулося у липні цього року, львів'яни виступили проти будівництва заводу на вул. Пластовій.

Також наприкінці червня минулого року мешканці сіл Муроване та Сороки-Львівські написали звернення до депутата свого виборчого округу Львіської обласної ради з проханням інціювати звернення до Львівської обласної ради та Львівської міської ради з вимогою не допустити будівництво цього комплексу.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.