Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Гута Пеняцька

loda.gov.ua

Середа, 27 лютого 2019, 13:09

В Україні планують провести пошукові роботи у Гуті Пеняцькій

Гута Пеняцька

Метою цих робіт є з'ясувати справжнє число польських жертв погрому у Гуті Пеняцькій з 1944 року.

Про це повідомляє Польське Радіо.

У Гуті Пеняцькій на Львівщині мають намір провести пошукові роботи у місцях поховання поляків, аби з’ясувати докладне число жертв подій з 1944 року. Територію планують дослідити методом розкопок цього року або наступного.

За словами секретаря За словами секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті Святослава Шеремети, метою робіт є "підтвердження або спростування символічності цього пам’ятника та підрахунок справжньої кількості жертв".

Шеремета також сказав, що, згідно із даними українських істориків, жертв подій у Гуті Пеняцькій є менше, ніж стверджує польська сторона. "Я вважаю, що їх набагато менше, ніж те, що написано на пам'ятнику, і менше, ніж стверджує польський Інститут національної пам’яті", – підкреслив він.

Український чиновник додав, що питання пошукових робіт у Гуті Пеняцькій обговорювали раніше з польською стороною.

"Ми обговорювали це з польською стороною на початку 2017 року, але польська сторона після подій у Грушовичах (Підкарпатське воєводство) у квітні (того ж року) не зверталася до нас із клопотаннями про проведення таких робіт. Однак українські експерти порушують питання обговорення числа жертв вже досить давно, для спростування міфів на тему числа жертв", – додав Шеремета.

Секретар комісії поінформував, що до можливих пошукових робіт у Гуті Пеняцькій будуть запрошені партнери з Польщі. "Звісно, що у ролі спостерігачів", - наголосив він.

Нагадуємо, посольство Польщі висловило ноту протесту Україні через меморіальну таблицю щодо геноциду поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.