Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Спорт

знищена мозаїка Океану

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 3 вересня 2019, 16:02

До кінця року у Львові обіцяють відновити знищену мозаїку Океану

знищена мозаїка Океану

Сьогодні розпочалися роботи із відновлення знищеної забудовником мозаїки з рибами колишнього магазину Океан, які триватимуть 2-3 місяці.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Сьогодні у місті стартували роботи із відновлення мозаїки колишнього магазину "Океан", що на вул. Володимира Великого, 26а.

Як заявив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, через 2-3 місяці мозаїку обіцяють повністю відновити: близько 70% елементів мистецького твору будуть автентичними, а усі роботи фінансує компанія-забудовник.

"Від цього комплексу, який був, залишилося близько 10-12%, а решта мозаїки зберігається у забудовника. Завтра має бути встановлено саркофаг, який би дав змогу проводити роботи в будь-який період. Роботи на цій стадії відбуватимуться без втручання в ґрунт, адже забудовнику скасовано всі дозволи на будь-які роботи. Після завершення цього етапу робіт, будемо виносити на засідання виконавчого комітету пропозицію про видачу всіх необхідних документів, щоби повноцінно відновити цю мозаїку", – пояснив Андрій Москаленко. 

Також, за словами сина автора мозаїки Володимира Патика, львівського живописця Остапа Патики, технічно відновити мозаїку можливо, адже для цього є всі необхідні креслення, матеріали, 3D-скани, а також спеціалісти, які можуть це зробити.

Нагадаємо, 18 липня інспекція держархбудконтролю виявила, що забудовник знищив історичну мозаїку на будівлі колишнього магазину "Океан", а 22 липня на порталі е-петицій львів'янка зареєструвала петицію з вимогою оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" у Львові, затверджений компетентними органами містобудування.

Також, 23 липня, відбулася зустріч Андрія Садового з реставраторами та художниками щодо цієї ситуації, на якій фахівці запевнили міського голову, що відновити мозаїку можливо.

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Додамо, 1 серпня у Львівській міськраді повідомили, що після усунення виявлених порушень забудовник знову зможе відновити реконструкцію магазину. Власник компанії пропонує передати місту приміщення на 1000 кв.м для відкриття там дитячої художньої та музичної школи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.