Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

Прес-реліз,   Понеділок, 9 грудня 2019, 17:40

У всій країні відбуваються незаконні звільнення акторів – Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Українські театри перебувають у надзвичайно складному становищі, а у всій країні відбуваються звільнення акторів.

Про це у четвер, 5 грудня, заявив на брифінгу народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

До нього звернулися артисти Львівського національного драматичного театру імені М. Заньковецької щодо звільнення корифеїв української драматургії – народних артистів України, лауреата Національної шевченківської премії Федора Стригуна та його дружини Таїсії Литвиненко, контракти з якими закінчуються у грудні.

«Закон, який вступив минулого року в дію, – про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження контрактів для артистів театрів дозволяє керівникам театрів не продовжувати контракти» – зауважив Михайло Цимбалюк.

Син Федора Стригуна Назар Стригун зачитав звернення акторів театру імені М. Заньковецької, у якому, зокрема, йдеться, що стосовно них «ведеться психологічний тиск і переслідування», артистів переводять на половину чи чверть ставки.

«Нам створюють умови, в яких неможливо працювати, нас змушують покинути улюблену роботу – театр імені Марії Заньковецької, якому ми віддали більш як півстоліття кожен. З репертуару зникають мої вистави, а усі мої пропозиції щодо постановок відхиляються так само одноосібно… Ми могли би промовчати і тихо відповзти у пенсійну тінь, але ми не можемо допустити, щоб наші учні, ті, кому ми передаємо професію, актори театру, наші колеги жили у перманентному страху» – йдеться у зверненні Федора Стригуна, під яким підписалися й інші артисти. 

Актори звернулися до Міністерства культури, молоді та спорту України в особі міністра Володимира Бородянського з вимогою відсторонити Андрія Мацяка від обов’язків директора-художнього керівника Національного театру імені М. Заньковецької.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.