З 2021 року в Україні впровадять єдиний рахунок для сплати податків

Вівторок, 14 квітня 2020, 10:00

Верховна Рада ухвалила закон про єдиний рахунок для сплати податків.

Про це повідомляє видання finance.ua.

Вчора, 13 квітня, Верховна Рада України прийняла закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Закон покликаний вирішити проблему переплати податків підприємцями, коли на одному рахунку – переплата, на іншому – недоплата, а підприємця все одно штрафують.

Відтак, законопроект передбачає:

- створення єдиного рахунку сплати податків та його синхронізацію з електронним кабінетом платника податків;

- через єдиний рахунок можна буде сплатити не тільки державні, а й місцеві податки.

Як функціонуватиме:

- платник податків подає на виконання до банку, в якому він обслуговується, розрахунковий документ про переказ на єдиний рахунок відповідної суми;
податкова служба формує необхідні реєстри, із зазначенням усієї потрібної інформації, зокрема платіжних реквізитів отримувачів коштів, та надсилає їх казначейству;

- казначейство, виходячи з отриманих від ДПС реєстрів, розподіляє кошти платників податків між бюджетами та державними цільовими фондами. При цьому платник податків матиме змогу ознайомитись у своєму електронному кабінеті з реєстром, який ДПС сформувало по його платежах та надіслало Казначейству для розподілу, а також визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ним коштів.

Зазначимо, ще у жовтні 2019 року Верховна Рада схвалила законопроект №1049 "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Ці два закони запроваджують єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з 1 січня 2021 року.

Мітки: Верховна Рада, єдиний податок, новини львова, податок