Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Брюховичі

П'ятниця, 12 червня 2020, 16:54

Брюховичі просять переглянути перспективний план Львівщини

Брюховичі

Депутати Брюховицької селищної ради направили звернення до уряду, народних депутатів і президента щодо перегляду перспективного плану Львівської області.

Вчора, 11 червня, на сесії  депутати прийняли звернення до Кабінету міністрів, президента та голови Верховної Ради щодо перегляду перспективного плану Львівської області із врахуванням громадських слухань у смт. Брюховичі, Бірківської, Домажирської, Рясне-Руської та Ясниської сільських рад та рішення сесії Грядівської сільської ради. Це звернення підтримали 20 із 26 депутатів.

У документі йдеться, що перспективний план розвитку Львівської області, затверджений за поданням Львівської ОДА ще 27 травня, включає приєднання Брюховичів до проектованої Львівської міської об’єднаної територіальної громади, наслідком цього стане ліквідація місцевого самоврядування у смт. Брюховичі.

Депутати наголошують, що рішення уряду про затвердження перспективного плану Львівської області в частині смт. Брюховичі є порушенням Європейської хартії місцевого самоврядування, Конституції України, ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" та методичних рекомендацій щодо оцінки рівня спроможності територіальних громад.

"Львівська обласна державна адміністрація (розробник перспективного плану) не здійснила належних консультацій з представниками Брюховицької селищної ради. Брюховицька селищна рада дізналася лише зі ЗМІ про те, що Львівська ОДА без жодних на те пояснень скерувала до Кабміну перспективний план Львівської області, яким смт. Брюховичі приєднали до проектованої Львівської міської ОТГ" – йдеться у зверненні.

Натомість, як вказано у документі, на громадських слуханнях, які проводилися у смт. Брюховичі та у селах Бірківської, Домажирської, Рясне-Руської та Ясниської сільрад мешканці проголосували за об’єднання у єдину Брюховицьку ОТГ.

"Слухання у Львівській обласній державній адміністрації 24 лютого 2020 року було зірвано і до розгляду питання Львівської ОТГ так і не дійшло. В результаті чого, Львівською обласною державною адміністрацією направлено до Кабінету Міністрів України Перспективний план Львівської області, який зараз є затверджений, проте, спроектований без врахування громадських слухань по області. Така ж ситуація склалася з м. Винники, м. Дубляни, м. Стебник Львівської області" – йдеться у зверненні.

Брюховика селищна рада також направила звернення до Офісу Ради Європи в Україні, Європейської хартії місцевого самоврядування та до Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Зазначимо, 10 червня уряд опублікував перспективний план розвитку Львівської області, затверджений за поданням Львівської ОДА ще 27 травня, який передбачає створення Львівської ОТГ у форматі "великого Львова" й який, як вважають експерти, розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Відтак, на території Львівської області створюють 73 об'єднані територіальні громади разом із Львівською ОТГ до складу якої увійдуть 18 населених пунктів. Сьогодні, 12 червня, уряд затвердив план утворення нових районів на Львівщині – їх буде сім та 73 ОТГ.

Нагадаємо, ще на початку квітня Мінрегіон затвердив перспективний план Львівської ОДА щодо поділу Львівщини. Протестуючи проти цього рішення, представники приміських громад Львова, яких мають об'єднати зі Львовом, заявили, що звертатимуться у Раду Європи.

А 5 червня народні депутати з Львівщини звернулися до президента Володимира Зеленського, вимагаючи переглянути перспективний план Львівщини та провести громадські слухання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.