Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Новороздільська ТЕЦ

Середа, 12 серпня 2020, 11:33

НАБУ оголосило про підозру в розкраданні газу екс-керівникам ТЕЦ Дубневичів

Новороздільська ТЕЦ

Керівництво Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ підозрюються у розкрадання газу на 729,8 млн грн.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Вчора, 11 серпня, детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні природним газом, вартістю понад 729,8 млн грн, п’ятьом особам.

"Це є другим епізодом вчинення цими особами аналогічного злочину у попередній період: справа щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн слухається у суді з грудня 2019 року. Таким чином загальна сума розкрадань за двома епізодами становить понад 2,1 млрд грн" – наголосили у НАБУ.

Підозрюваними є колишні керівники фірм екс-нардепа Богдана Дубневича і нардепа від депутатської групи "За майбутнє" Ярослава Дубневичів:

двоє колишніх директорів ТзоВ "Енергія – Новий Розділ" та ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України);

колишній технічний директор ТзоВ "Енергія – Новий Розділ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

колишній фінансовий директор двох підприємств ТзоВ "Енергія – Новий Розділ" та ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

фізична особа-організатор схеми, радник директора ТзОВ "Енергія" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України).

За даними слідства, директори підприємств-власників Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2016-2017 років уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

"Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК "Нафтогаз України" внаслідок реалізації корупційної схеми" – йдеться у повідомленні.

У 2016-2017 роках ці фірми незаконно отримали 151,8 млн куб.м природного газу, завдавши збитків "Нафтогазу України" у 729,8 млн грн.

Нагадаємо, у січні 2018 року НАБУ затримало керівництво ТзОВ "Енергія –Новий Розділ" і ТзОВ "Енергія – Новояворівськ". Оборудку з пільговим газом вперше виявили у ТзОВ "Енергія-Новояворівськ" у квітні 2016 року.

Наприкінці вересня 2018 року тендерний комітет АРМА обрав компанію "Гарант Енерго М" управителем активів, арештованих у рамках кримінального провадження.

Однак восени 2019 року у Новояворівську та Новомк Роздолі опалювальний сезон було зірвано, обласна комісія ТЕБ і НС визнала ситуацію з опалювальним сезоном тут надзвичайною "через неспроможність управляючої компанії виконати свої зобов'язання". Через це в листопаді 2019 року новим управителем "Новороздольська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" АРМА призначила "Нафтогаз-тепло".

Натомість у січні цього року Дубневичі переписали ТОВ "Енергія – Новий Розділ" на своїх синів.

Додамо, у листопаді Варіанти відправилися в Новий Розділ, щоб дізнатися, як без тепла живуть майже 30 тисяч людей.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.