Зміст статті

20 жовтня 2020

Соціологічна пря або блят галицької демократії

Депутат Львівської міськради Юрій Кужелюк про останні соцопитування у Львові.

Депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк (Громадянська позиція) про останні соціологічні опитування у Львові напередодні виборів.

Незабаром голосуємо. Завершується агітація та публікація соціологічних даних. Не таємниця, що перед виборами виникає маса невідомих соціологічних служб з гарними іменами, які публікують неймовірні результати щодо кандидатів та партій, переважно аутсайдерів. Не таємниця, що й відомі організації часом "модернізують" цифри, правда акуратно, але все ж.

Останні дані щодо виборів у Львові опублікували дві фірми Соціс – 15 жовтня та Фама – 19 жовтня. Найцікавіше, що табори основних претендентів на крісло міського голови вже взаємно звинуватили ці дві організації у кишеньковості. Оскільки інших даних немає, то спробуємо порівняти результати, які представили ці дві організації, а також зробимо певні висновки. Отож маємо наступну ситуацію.

Таким чином бачимо, що дані відрізняються не більше, ніж на 2-3 відсотки, що цілком вкладається у задекларовану організаціями точність. Моделюючи ситуацію щодо кількості отриманих мандатів, то маємо такий результат: ЄС – 23, Самопоміч – 21, Свобода – 7, Варта – 7, Голос – 6. Райони Львова отримають сумарно 45 мандатів, а за загальнопартійними списками пройде 19 осіб.

У районах мандати розподіляться таким чином:

Галицький: ЄС – 1, Самопоміч – 1;

Залізничний: ЄС – 3, Самопоміч – 3, Свобода – 1;

Личаківський: ЄС – 3, Самопоміч – 2;

Сихівський: ЄС – 4, Самопоміч – 3, Свобода – 1, Варта – 1;

Франківський: ЄС – 4, Самопоміч – 3, Свобода – 1, Варта – 1;

Шевченківський: ЄС – 5, Самопоміч – 4, Свобода – 1, Варта – 1, Голос – 1.

Таким чином Галицький район отримає 2 депутати, Залізничний – 7, Личаківський – 5, Сихівський – 9, Франківський – 9, Шевченківський – 12.Моделювання здійснювалося з розрахунку, що розподіл голосів між партіями у районах рівномірний. Реально ж можуть бути відмінності, що приведе до незначних змін у прогнозі. Та й до виборів ситуація може дещо змінитися, проте тенденція очевидна.

Щодо виборів міського голови ситуація цікавіша. Маємо таку п'ятірку лідерів:

Рейтинги інших кандидатів не оприлюднюватимемо для економії місця. Вони збігаються у двох опитуваннях і не перевищують двох відсотків. Дані про лідерів також практично збігаються, за винятком однієї графи, де різниця виходить за межі пристойності. І хоча перший тур не дасть нам відповіді, хто стане міським головою, але дасть чітку відповідь, хто з соціологів грішить (хто занизив, або завищив), а в кого здають нерви.


Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.