Європейська оптимізація Львівелектротрансу

24 лютого 2021

Судова історія звільнення Марії Паранчук з ЛКП "Львівелектротранс".

Марія Паранчук, яка 43 роки працює у ЛКП "Львівелектротранс", відверто розповіла про те, як на підприємстві оптимізують штат з порушенням закону.

Ветеран праці ЛКП "Львівелектротранс" зі 43-річним стажем Марія Паранчук, яка зараз працює у відділі кадрів трамвайного депо, стала жертвою оптимізації штату на підприємстві. Її звільнили з роботи з грубим порушенням закону, і тому вона звернулася до суду і виграла його. Тепер вона вирішила оприлюднити львівським журналістам схеми звільнення неугодних кадрів на ЛКП "Львівелектротранс". Нагадаємо, що оптимізацію штату вже тривалий час вимагає Львівська міська рада, але це робити потрібно з дотриманням закону, процес скорочення має балансуватися з економічними та кадровими реаліями підприємства.

Скорочення пані  Марії відбулося за дивною схемою. Жінку звільнили ще у травні минулого року шляхом скорочення її посади у відділі кадрів. Однак згодом у відділ кадрів, де раніше працювала пані Марія, раптово взяли на роботу молоду жінку без відповідної освіти – перукаря. На підприємстві підтвердили, що це близька подруга одного з керівників "Львівелектротрансу". У відділі кадрів ЛКП "Львівелектротранс" перукарка відповідала за набір на роботу водіїв тролейбусів та трамваїв. Після того, як це питання почали глибше вивчати журналісти Львова, а також громадські активісти й депутати Львівської міської ради (після особистого звернення Марії Паранчук), перукарка звільнилася з відділу кадрів "за угодою сторін".

Франківський районний суд Львова поставив крапку у справі звільнення  Марії Паранчук. Феміда вимагає поновити пані Марію на посаді інженера відділу кадрів, а ЛКП "Львівелектротранс" має заплатити їй майже 170 тисяч гривень за вимушений прогул. Марію Паранчук поновили на посаді, але поза штатом. Її прилаштували не в центральному офісі "Львівелектротрансу", а у відділі кадрів трамвайного депо. А ось на компенсації за вимушений прогул підприємство вирішило зекономити. "Львівелектротранс" подав апеляцію на рішення Франківського районного суду, але обманута ветеранка не збирається здаватися та буде боротися за свої права до кінця.

"Після мого звільнення відразу взяли іншу дівчину. Я знала, що мене звільняють лише для того, щоб взяти на посаду товаришку одного з керівників. Під час мого звільнення були грубі порушення трудового законодавства. Мені мали б запропонувати альтернативні варіанти вакансій. Цього так і не зробили. Зараз живу на 2 тисячі 165 гривень пенсії. Лише за опалення потрібно заплатити півтори тисячі гривень. І мене знову попередили, що з 1 березня мою посаду скорочують. Період звільнення з роботи відбувся одночасно зі ще одним ударом – усі на підприємстві знали про мої серйозні проблеми зі здоров'ям. Я пройшла шість курсів хімієтерапії, в мене діагностували другу стадію раку", – зі сльозами на очах розповідає пані Марія.

Адвокат Олександр Золотухін, який захищав Марію Паранчук в суді каже, що ключове порушення під час її звільнення у тому, що в ЛКП "Львівелектротранс" робили все можливе, щоб не дати їй можливості залишитися на роботі, навіть на будь-якій іншій посаді. Суд, звичайно, що врахував цю обставину.

"На судовому засіданні свідок підтвердила, що працівниця відділу кадрів прийшла до пані Марії в кабінет, сказала ознайомитися з вакансіями на підприємстві та відразу пішла геть. Найбільш кричуще у її звільненні з роботи – це підтасування документів. Є акт про те, що Марія відмовилась ознайомитися з вакансіями на підприємстві та не хотіла залишатися на роботі. Натомість у судовому засіданні з'ясувалося, що акт складали за підписом не трьох людей, а однієї. Що цікаво, ця людина поставила підпис в акті тоді, коли перебувала на лікарняному.

А зараз ЛКП "Львівелектротранс" не виконує рішення суду. Підприємство поновило пані Марію поза штатом. Хоча у рішення суду чітко вказано про те, на яку саме посаду потрібно поновити жінку на роботі. А такого поняття, як поза штатом у законодавстві немає. Щодо цього я, як її адвокат, скерував скаргу у Львівську міську раду, Державну службу праці, Державну аудиторську службу, уповноваженому з прав людини, а також у виконавчу службу. Адже не можна поновлювати працівника на роботі в повітря. Згідно з рішенням суду підприємство має ввести посаду у штат. І лише після цього треба розв'язувати інші питання: заново скорочувати її згідно з процедурою чи залишити на роботі. Я отримав копію запису судового засідання і готую заяву про злочин (ст. 366 ККУ "Службове підроблення")" – зауважив адвокат.

У коментарі Варіантам директор ЛКП "Львівелектротранс" Андрій Свищо зазначив, що наразі підприємство є збитковим, а тому потребує рішучих дій щодо оптимізації витрат. Згідно з радянськими нормативами на підприємстві мало б працювати приблизно 2700 осіб. Проте європейський досвід аналогічних підприємств говорить про те, що на цьому підприємстві має працювати 1200- 1250 осіб.

"Тому з таким явищем, як роздутий штат, ми й боремося, оскільки в кінцевому результаті це впливає на вартість проїзду в електротранспорті. Окрім пані М. М. Паранчук на той момент під скорочення потрапило приблизно 30 інших посад. Якщо п. М. М. Паранчук знала про те, що її права були порушені, то вона могла звернутися до мене у будь-який момент та у доступний спосіб, а також сигналізувати про проблему. І цю проблему стовідсотково вирішили у законний спосіб. Проте жодної інформації від неї я не почув. Натомість п. М. М. Паранчук почала активно піаритися в засобах масової інформації та подала скаргу до суду.

По-друге, на момент звільнення п. М. М. Паранчук стовідсотково пропонували вакантні посади. Справді, вивчивши матеріали справи, я погоджуюся з тим, що працівники відділу кадрів не дотрималися всіх формальностей щодо скорочення цієї посади. Саме тому відразу після рішення суду, не чекаючи виконавчого листа, п. М. М. Паранчук наказом поновили на посаді. Щодо того, що на посаду п. М. М. Паранчук ми взяли іншу людину, тим паче без освіти, то ця інформація є фейковою і не відповідає дійсності. Посаду пані М. М. Паранчук скоротили. Відразу хочу наголосити на тому, що триває процедура скорочення посади, де зараз працює п. М. М. Паранчук, а тому ми пропонуємо їй всі вакантні посади на підприємстві", – заявив Андрій Свищо.

Степан Микитюк

Мітки: Андрій Свищо, Львівелектротранс, Марія Паранчук