Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Кабмін

galychyna.info

Четвер, 3 січня 2013, 12:22

Кабмін планує затвердити угоди із компаніями Chevron, Shell і ExxonMobil сьогодні на засіданні

Сьогодні, 3 січня, на засіданні Кабінет міністрів України планує затвердити угоди про розподіл продукції (УРП) з компаніями Chevron, Shell і ExxonMobil на видобуток вуглеводнів на Олеській, Юзівській і Скіфській ділянках.

Уряд України на засіданні 3 січня 2013 року планує затвердити угоди про розподіл продукції (УРП) з компаніями Chevron, Shell і ExxonMobil на видобуток вуглеводнів на Олеській, Юзівській і Скіфській ділянках, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

«На жаль, відбулося перезавантаження і Верховної Ради, і Кабінету міністрів, і ми технічно не встигли підписати в грудні договори щодо УРП, але на 3 січня вони винесені на порядок денний, і я впевнений, що уряд підтримає ці пропозиції», – сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

За словами міністра, з інвесторами на сьогодні вже погоджені всі необхідні документи, а остаточне підписання УРП з переможцями конкурсів заплановане на третю декаду січня.

Як повідомлялося, Україна 2012 року провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська і Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської – англо-голландська Shell, Скіфської – консорціум на чолі з американською ExxonMobil (40%, оператор), Shell (35%), австрійською OMV в особі румунської «дочки» Petrom (15% ) і НАК «Надра України» (10%).

2013 року також в планах проведення конкурсу із укладання УРП ще на чотири нафтогазові площі на шельфовій і континентальній частині країни. Зокрема, заплановане оголошення конкурсів щодо Слобожанської нафтогазоносної площі (Харківська обл.), Фороської газоносної площі на шельфі Чорного моря та щодо ділянки на мілководному шельфі Прикерченської зони і сухопутної ділянки, розташованої на території Полтавської, Дніпропетровської та Донецької областей.

В освоєння Юзівської ділянки, прогнозні ресурси якої оцінюються в 4,054 трлн. куб м газу різних типів, на етапі геологічного вивчення планується залучити щонайменше 1,6 млрд. грн. інвестицій і 30 млрд. грн. на етапі промислової розробки.

В освоєння Олеської ділянки, прогнозні ресурси якої оцінюються в 2,98 трлн куб. м сланцевого газу, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,3 млрд. грн. інвестицій і 25 млрд. грн. на етапі промислової розробки.

Площа Скіфської ділянки складає 16,698 тис. кв км, її територія межує з островом Зміїний. Сумарні інвестиції в Скіфську ділянку оцінюються в $10-12 млрд., прогнозований щорічний обсяг видобутку природного газу – до 3-4 млрд. куб м. 

Нагадаємо, 

Нагадаємо, у вересні уряд України продовжив до 160 днів термін укладення угод про розподіл продукції з компаніями Chevron на видобуток вуглеводнів, які видобуваються на Олеській площі.

У травні компанії Сhevron i Shell виграли конкурс на розробку Олеського родовища сланцевого газу.

Львіська облрада виступила проти цієї ініціативи, посилаючись на висновки науковців, що заявляють про екологічну небезпеку таких розробок.

У грудні представники компанії Шеврон зустрілися з керівництвом Львівської облради, ОДА та головами районних рад та РДА, аби обговорити питання соціального розвитку районів області, однак розмова велася виключно навколо екологічних питань.

Джерело: Finance.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.