Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Голосківське кладовище

Вівторок, 6 липня 2021, 11:38

Крематорій Садового будуватимуть на сьомому небі від щастя

Голосківське кладовище

У Львові оголосили архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію будівлі крематорію на Голосківському кладовищі.

Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

У Львові оголосили архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію будівлі крематорію, яка знаходитиметься на 2 га землі Голосківського кладовища.

"Необхідно зазначити, що будівництву крематорію передувала велика підготовча робота: вносилися зміни до містобудівної документації, що вирішувала багато містобудівних аспектів, зокрема співіснування із кладовищем, питання доїздів, влаштування колумбаріїв, відводилась земельна ділянка тощо. Тепер ми можемо перейти до архітектурного конкурсу, на якому буде обрано найкращий проєкт" − розповів начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради, головний архітектор міста Антон Коломєйцев.

Призовий фонд конкурсу складає 360 000 грн і визначено три премії:

- перша премія − 160 000 грн;

- друга премія − 120 000 грн;

- третя премія − 80 000 грн.

Участь в конкурсі є безплатною, запрошуються вітчизняні сертифіковані архітектори та архітекторки з досвідом проєктування подібних об'єктів громадських об'єктів. Подати конкурсний проєкт можна до 3 вересня, а до 17 вересня журі конкурсу має визначити переможців.

Відповідно до умов конкурсу, орієнтована площа ділянки проєктування становить 1,86 га. Територія, відведена для розміщення комплексу крематорію, розташовується на місці господарської зони кладовища. Наразі там розміщено будівлі майстерень та бетонно-столярної дільниці, що підлягають знесенню.

Також умовами визначені основні вимоги до приміщень крематорію. Зокрема, будівля крематорію має бути поділена на п'ять зон: зона приймання померлих, зона кремації, ритуальна зона, група інженерно-технічних приміщень та адміністративна зона. В кремаційному залі паралельно розташовуватимуть дві кремаційні печі із фільтраційним устаткуванням до них, а саме приміщення повинно межувати з кімнатою останнього прощання, з якої відбувається завантаження трун до печей. Також має бути окрема кімната для ведучого церемонії.

Зазначимо, ще у квітні 2020 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про оголошення та проведення відкритого архітектурного конкурсу на кращі проєктні пропозиції будівлі крематорію на території Голосківського кладовища, а у лютому 2020 року для спорудження крематорію у місті міськрада передбачила 2 га землі на території Голосківського кладовища.

Нагадаємо, у четвер, 8 липня, львівські депутати розглянуть петицію про побудову крематорію у Львові до 2025 року, хоча у квітні цього року комісія фінансів міськради не підтримала це будівництво, вважаючи його недоцільним. Натомість ще на початку березня вони дозволили розширити територію Голосківського кладовища на понад 32 гектари з вирубкою навколишнього лісу.  

Раніше, 19 вересня 2019 року, у Львові провели публічну консультацію щодо доцільності будівництва крематорію, а у травні 2020 року у міськраді наголосили, що землі для поховання на кладовищах Львова вистачить приблизно на один рік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.