article

ImagoJazz "Isa" (2021)

олександр ковальчук
середа, 15 вересня 2021 р. о 19:20

Львівський джаз-гурт ImagoJazz шукає нового прессекретаря у скандинавських фіордах.

Львівський етноджаз зі занадто старанними веснянками потребує нового прессекретаря для самовираження своєї креативної креативності.

Історія презентації альбому "Isa" (2021) від львівського джазового колективу ImagoJazz є достатньо типовою та наївною на теренах нинішньої української музики.

У ній місцевим музикантам чомусь здається, що захмарна кількість рожевощоких єдинорогів (припудрених солоденькими цукорочками) у їхніх пресрелізах здатна піднести їхню творчість у самісінькі вушка Бога. Але тут відразу варто написати, що колективу ImagoJazz терміново потрібен новий прессекретар з адекватними меседжами на рівні виконання гурту.

ImagoJazz відразу навіщось стають на криву стежину тупих коломийських лабухів з Hutsul Planet, які намагаються приватизувати своїми брудними руками рідні гори під пильним керівництвом продюсера Вєрки Сердючки. А тому легенда колективу ImagoJazz відразу обіцяє розтопити серця слухачів своєї галицької школою красного письма. Саме з неї уважний читач дізнається, що музиканти цього львівського гурту не лише втілюють сучасні джазові тенденції, креативний підхід, свободу самовираження, неповторно резонують і транслюють особливу енергію на загал (срака-мотика), але й захоплюють своєю самобутністю, казковістю і навіть містицизмом.

А ще учасники ImagoJazz намагаються проявити український рівень креативності та оригінального підходу (wtf), а ще кажуть, що шукають щире звучання та досліджують межі творчих можливостей, щоб поважати слухачів та ділитися з ними красою.

Тут відразу варто зрозуміти, що уся ця рекламна пурга – це чистий фейк. На старанному (і навіть учнівському) альбомі "Isa" якось важко говорити про креативність, самобутність, оригінальність, особливість, а ще, прости Господи, містицизм.

Тут майже все настільки чистеньке та чемненьке, що ледве не стерильне. Охочі усе це укупочці вже чули сотні разів до того. І якщо ImagoJazz вже такі спраглі мінімалізму (хоча б GoGo Penguin), то їм просто варто викинути усе зайве. Увесь їхній етноджаз банально дрейфує в попджаз, але от сказати, що це smooth буде, напевне, особливо важко.

Так, якщо порівнювати з трешем Hutsul Planet, то їхні веснянки ("The Mountains") варто відразу назвати якимсь певним ідеалом виконання. Треки "The Faun's Dream" та "Sognefjord" могли б впевнено й спокійно увійти в саундтрек до покручного фільму Захар Беркут (2019), щоб хоч трохи врятувати його від тієї дешевої пародії на Secret Garden.

Але загалом етноджазові веснянки від ImagoJazz з моментами мінімалізму та афроджазу достатньо академічні у своєму попсовому, тобто розтиражованому виконанні ("Rogen"). Ось, наприклад, моторний джаз-фанк з Запоріжжя ВІА Крила "Кривий диск" десь з 70-х, який так нагадує своїм тропікальним інструменталом саундтрек радянського мультфільму Будинок про леопарда (1979).

Притомний рівень їхнього виконання постійно чомусь збочує у щось відверто зайве, наприклад, у достатньо качовому треці "The Beginning" (з чудовою флейтою) вокалізна щебетушка якось вже занадто перебирає з естазою.

Щось настільки посполито львівське з'являється на тих вокалізах ("The Faun's Dream"), що вже, певне, варто писати про якусь львівську фабрику вокалу та шоколаду. Уся гіпнотичність цього треку моментально розвіюється від тих солодкавих інтонацій кавових сальонів, де відразу чується ретроальбомом Тріо Мар'яничі "Ваніль, кориця і шафран" (2020), де місцева поетка Мар'яна Савка так каверно дає жіночу еманацію Віктора Морозова, що аж виливається.

Власне, усю тую пещену львівськість ImagoJazz могли б конвертувати у щось цікавіше та не настільки салонне й виставкове з марципанами. Веснянкові вишепти "Femun" цілком би могли лягти на вірші Богдана-Ігоря Антонича з його закоханим пантеїзмом.

Трек "Isa" поміж привітань вже мертвим класикам джазу дає якісь невловні алюзії на Королівських зайців Лесі Герасимчук та Таліту Кум Юлії Міщенко (ще один привіт Мар'яні Савці), і саме у їхні фіорди й варто було, можливо, скеровувати свої інтонації ще глибше. А на "Sognefjord" ImagoJazz могли б чудово зійтися з львівською вокалісткою хітового неосоулу з колективу Дао Парк.

Але якби тут не працює, а тому для львівського колективу ImagoJazz з дебютним альбомом "Isa" у цьому фіналі лунатиме лондонський гурт Snowpoet зі своїм треком "Roots" з альбому "Wait For Me" (2021).

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024