Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Цимбалюк

ВО "Батьківщина"

Прес-реліз,   Вівторок, 21 вересня 2021, 11:45

Цимбалюк: Попередні парламенти толерували соціальну несправедливість

Михайло Цимбалюк

На третьому році роботи цього скликання парламенту всі усвідомили, що Верховна Рада України має і контролюючі функції.

Про це повідомив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку. 

«Нарешті на третьому році роботи цього скликання парламенту ми усі усвідомили, що Верховна Рада України має і контролюючі функції.

І піднімаємо важливу для суспільства тему – соціальні виплати і їхнє, на жаль, обмеження, попри рішення міжнародних суддів, Конституційного Суду та інших суддів України.

Прикро й те, що цього не робили парламенти попередніх скликань, а й подекуди навпаки – толерували обмеження соціальних виплат (пенсій) військовослужбовцям, особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС…

Десятки тисяч осіб, очікують соціальної справедливості від нас, народних депутатів. Ми бачимо, що рівень напруги у суспільстві зростає на тлі мінімальних пенсій, допомог і високих цін на продукти харчування, комунальні послуги, речі першої необхідності. Люди просто не можуть дочекатися повернення тих виплат, які вони мали до 2012-2014 років.

Знаково й те, що представники опозиції (і не лише, заради справедливості опозиції, а й влади) подають відповідні Законопроекти, які мали би зрушити з місця проблему соціальних виплат в підтримку рішень Конституційного Суду України. Але у Міністерства фінансів одна відмовка – в бюджеті немає грошей або ж «це розбалансує бюджет».

Тут варто шукати додаткові джерела надходження до державної казни, бо ж не винен військовослужбовець на пенсії або «чорнобилець» у тому, що має непрофесійний Уряд…

Однією з основних гарантій держави в сфері соціального захисту населення є пенсійне забезпечення.

Україна ж не відрізняється високим прогресом у сфері пенсійного забезпечення, хоча робимо знижку на те, що у нас система постійно реформується ще на етапі свого становлення. Хоча, нерідко в правовому полі виникають суперечки з приводу перерахунку пенсій, одна з останніх соціально важливих судових справ – справи по перерахунку пенсій військовим в Україні.

Наразі в раді перебуває Законопроект 2141 у другому читанні щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців. Щодо пенсійного забезпечення цієї категорії є рішення Конституційного Суду від 2017 року.

Минулого тижня наш Комітет рекомендував парламенту підтримати проект Закону №4480, який розроблено з метою чіткого визначення категорій осіб, які мають право на підвищення пенсій, уточнення та визначення вживаних термінів у відповідність до запропонованих змін до Закону України «Про реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Так, Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено підвищення пенсій репресованим особам, яких у подальшому було реабілітовано, на 50%, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, на 25% мінімальної пенсії за віком. Конституційний Суд виніс по цьому питанню рішення ще в… 1997 році» – наголосив Цимбалюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.