Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Микола Кузнєцов

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 11:03

Львівська міськрада відмовилась передавати рештки агента НКВC Кузнєцова у Росію

Микола Кузнєцов

Виконком не погодив передачу рештків Миколи Кузнєцова його родичам у Росію.

Сьогодні, 22 жовтня, виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив відмовити у перепохованні праху агента НКВС Миколи Кузнєцова та передачу їх у Росію.

Як пояснив міський голова Львова Андрій Садовий, Касаційний адміністративний суд зобов’язав винести на виконавчий комітет Львівської міської ради рішення про передачу останків агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам в Росію за позовом громадянки Росії Маргарити Брюханової, яка є позивачкою у цій справі ще з 2008 року.

Ми не приймаємо рішення. Поки громадяни нашої держави, які знаходяться в ув'язненні на окупованих територіях і на території Російської Федерації, не повернуться додому, дане рішення не буде мати підтримки на виконавчому комітеті міськради" – наголосив Андрій Садовий.

Зазначимо, відповідне рішення виконком уже приймав у 2020 році. Тоді Мінкультури надіслало міськраді листа у якому йшлося, що "будь-які офіційні контакти України із державою-агресором, в тому числі пов'язані із історичним минулим, є небажаними, оскільки можуть мати негативні суспільно-політичні наслідки. Тому розгляд питання ексгумації і передачі Російській Федерації останків Миколи Кузнєцова на даний час є недоцільним і передчасним".

Натомість у відповіді від СБУ наголошувалося, що ця інформація буде врахована при відновленні переговорного процесу щодо осіб, які утримуються на території Росії, а також анексованих Криму і Севастополі.

Нагадаємо, у лютому 2020 року Львівська міськрада також не погодила передачу рештків Миколи Кузнєцова його родичам, натомість у Росії запропонували викупити рештки. А ще у квітні 2019 року низка громадських організацій звернулася до міськради з проханням отримати дозвіл на ексгумацію рештків Кузнєцова й віддати на перепоховання на Широкорєчєнському військово-меморіальному комплексі м. Єкатеринбурга у Росії.

Микола Кузнєцов – радянський розвідник, агент НКВC і Герой Радянського Союзу. Загинув 1944 року в селі Боратин Бродівського району на Львівщині. Він підпадає під дію закону про декомунізацію як агент ОГПУ і НКВC в 1930-1938 роках. Учасник колективізації та придушення рухів опору.

Додамо, в липні 2018 року Варіанти писали про втілення образу Миколи Кузнєцова в радянському кіно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.