Учасники ЗНО-2022 зможуть скласти більше п'яти предметів

П'ятниця, 5 листопада 2021, 13:49

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року безкоштовно можуть пройти тестування з п'яти предметів.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року можуть пройти тестування з більше, ніж п'ять предметів, при цьому безкоштовно можна здати лише п'ять.

"Ці додаткові предмети можна буде здати в період основної сесії. Реєстрація на основну сесію розпочнеться 2 лютого. Ще одним нововведенням буде полегшений тест з математики. Минулого року і цього руку вдруге введено два окремих предмети "Українська мова" і "Українська мова і література". Кожен має вирішити на що реєструватись. Для цього треба знати які предмети вимагає той Виш, до якого має намір вступати дитина. Коли закінчиться реєстрація, змінити предмети не можна буде. Відповідно до умов прийому кожен заклад вищої освіти має прийняти правила прийому, в яких прописано вимоги до предметів" − наголосила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Всього на зовнішнє незалежне оцінювання винесено 13 предметів. Із них для отримання документу про повну загальну освіту кожен випускник повинен обрати чотири. Обовязковими є "Українська мова" та "Математика стандарт", далі на вибір "Історія України" або іноземна мова. І четвертий предмет − із того переліку, який пропонують.

"Важко переоцінити ефект, який дає ЗНО для того, щоб у вищі заклади вступали діти із обєктивними показниками рівня знань. Цього року вага ЗНО зросла. Указом Президента визначено 30 учнів, які будуть отримаути президентську стипендію, семеро із них з Львівської області. Найближче ЗНО організувати уже буде легше, адже ми вже звикли до роботи і навчання в умовах пандемії. Усі алгоритми уже напрацьовані. Депаратмент освіти буде сприяти і допомгати в забепеченні пунктів тестування, довезення школярів тощо. Львівщина, маю надію, знову покаже добрі показники" − повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Всі тестові завдання перекладуть на шість мов національних меншин. Для учасників із вадами слуху дозволеним є використання слухового апарату за запрошення сурдоперекладача, а для учасників із вадами зору − додаткове освтілення, лупи і зошити шрифтом Брайля, які підготовлені із чотирьох предметів: українська мова, математика, історія України і біологія.

"Учасники, які потребують додаткових умов, мусять подати оригінал медичної довідки при реєстрації, і комісія регіонального центру розгляне заяву і подбає про відповідні умови. Дійсними будуть сертифікати за 4 роки: 2019 – 2022 роки. Ті, хто проходив ЗНО торік і хоче покращити результати з якогось одного предмету, може зареєструватись на один предмет" − додала Лариса Середяк.

Додамо, у 2022 році вступники на ще 6 спеціальностей, крім права, складатимуть тест загальної навчальної компетентності, серед них журналістика, міжнародні відносини, соціальні науки тощо.

Нагадаємо, основна сесія ЗНО-2022 пройде з 23 травня по 17 червня. 

Зазначимо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році розпочалася 21 травня тестуванням з хімії та тривала до 15 червня. Також з 2021 року випускники могли складати ЗНО із 5 предметів. До цього часу максимальна кількість була 4. 

Мітки: абітурієнти, випускники, ЗНО, ЗНО-2022, зовнішнє незалежне тестування, Лариса Середяк, Львівська ОДА, Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти, новини львова, Олег Паска