Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Михайло Фрідман

П'ятниця, 10 червня 2022, 11:20

Фрідман хоче отримати українське громадянство, щоб жити у будинку Садового

Михайло Фрідман

Російський мільярдер зі Львова Михайло Фрідман планує отримати українське громадянство, щоб врятувати свій бізнес від санкцій.  

Про це повідомив керівник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в інтерв’ю Forbes Україна.

Російський олігарх, уродженець Львова, Михайло Фрідман консультується з українською владою щодо того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи своїх компаній до України.

"Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України. Такий сценарій можливий і для інших великих російських бізнесменів українського походження, наприклад, це Віктор Вексельберг, який народився у Дрогобичі" – розповів Олександр Новіков.

За його словами, Михайло Фрідман не хоче свою частку в Альфа-Банку Україна, тому розглядає як варіант порятунку бізнесу відмову від російського громадянства. Якщо у Фрідмана не буде російського паспорта, то він може вийти з-під санкцій, а інші акціонери банку, російські мільйонери Андрій Косогов (40,96%) та Пьотр вен (12,4%), – зможуть передати йому свої частки.

Новіков наголосив, що наразі в українській владі тривають обговорення цієї ідеї. Він вважає, що перереєстрація бізнесу є вигідною для України, адже вона означає додаткові податки.

Крім цього, група Єрмака – Макфола розглядає можливість напрацювання процедури виходу з-під санкцій для російських бізнесменів через передачу частини коштів чи активів у "фонд покаяння".

Нагадаємо, Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії, у квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями в Альфа-банку та планує докапіталізувати Альфа-банк Україна на 1 мільярд доларів.

Михайло Фрідман та інші власники українського Альфа-банку планують його перейменувати, щоб не асоціюватися з російським. Також НБУ дозволив Альфа-банку й надалі працювати в Україні.

Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.