Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

ЛАЗ

Вівторок, 5 липня 2022, 11:13

Укрексімбанк і товариш Чухен розблокували у судах продаж боргів ЛАЗу

ЛАЗ

Банк майже рік судився з фірмами російського бізнесмена, колишнього власника ЛАЗу Ігоря Чуркіна. 

Укрексімбанк та ТОВ "Капітал-Фінанс" у червні в судах скасували блокування продажу боргів Львівського автобусного заводу (ЛАЗ) з аукціону.

Про це повідомив ubr.ua.

Компанії, які належать колишньому власнику ЛАЗу, російському бізнесмену Ігорю Чуркіну та його родичам заблокували у судах результати аукціону, на якому Укрексімбанк продав борги ЛАЗу. Судова тяганина тривала майже рік.  

Натомість як повідомляли Варіанти, 30 червня депутати Львівської міської ради перенесли розглядати проєкт ухвали про створення муніципального індустріального парку на території Львівського автобусного заводу площею 56 га. Тоді ж вони ухвалили рішення Про функціонування муніципальних індустріальних парків, в проекті якого окремим пунктом сказано: "Визнати за доцільне створити муніципальний індустріальний парк  на території Львівського автобусного заводу на вул. Стрийській, 45".

У травні 2020 року Андрій Садовий запропонував створити індустріальний парк на базі Львівського автобусного заводу. Тоді ж він запропонував націоналізувати близько 80 підприємств Львова, що належать росіянам. Перед тим міський голова обіцяв містянам відродити виробництво на ЛАЗі. 

Нагадаємо, державний "Укрексімбанк" 5 липня продав на відкритих торгах борги збанкрутілого Львівського автобусного заводу. Права вимоги за кредитними договорами та дебіторську заборгованість заводу за понад 170 млн грн купила київська компанія, власником якої є львівський бізнесмен Максим Чухен.

ТОВ "Капітал-Фінанс" придбало 13 будівель, які належали збанкрутілому ЗАТ "Завод комунального транспорту" – одній з юридичних осіб, яка володіла майном ЛАЗу. Це, зокрема головний виробничий корпус площею 123 тис. кв.м, колишня актова зала заводу – пам'ятка архітектури місцевого значення "Комплекс монастиря ордену кармелітів босих та костелу Матері Божої Шкаплерної" площею 4,3 тис. кв.м, виробниче обладнання, склади, майстерні та інші об’єкти.

Загалом на території ЛАЗу розташовані понад 30 виробничих та допоміжних будівель, на решту претендують інші кредитори заводу.

У 2019 році депутати міськради вимагали накласти арешт на незаконно відчужені приміщення ЛАЗу та заявляли, що право власності на приміщення заводу, площею понад 20 тис. кв.м, зареєстровано за невідомими особами у незаконний спосіб, а також існують факти створення ще однієї фірми-прокладки для виведення коштів з бюджету на користь Чуркіна.

У 2016 році власниками низки об'єктів нерухомості ЛАЗу стали фірми Таїсії Саніною, дружини російського бізнесмена і власника збанкрутілого ЛАЗу Ігоря Чуркіна. 

Львівський автобусний завод у минулому столітті був найбільшим підприємством України з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення. Він виграв тендер на громадський транспорт для міст-господарів Євро-2012, однак у 2014 році Господарський суд Львівської області визнав ЛАЗ банкрутом.

Додамо, що у 2017 Варіанти підняли з архівів фотоепізоди з життя ЛАЗу за останні десять років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.