Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Оксана Линів

Субота, 3 вересня 2022, 17:20

Диригентка Линів втратила зв'язок з реальністю заради просування русского міра в Європі

Оксана Линів

Диригентка Оксана Линів вважає музичні твори російських композиторів світовим надбанням, яке не підлягає політичному бойкоту.

Галицька диригентка Оксана Линів, яка нині є музичною директоркою Муніципального театру Болоньї, відреагувала на петицію щодо позбавлення її звання Почесної амбасадорки Львова та вкотре наголосила на тому, що не бачить нічого поганого у тому, щоб виконувати музику російських композиторів та співпрацювати з російськими виконавцями під час війни з Росією.

Линів зазначає про те, що сфера класичної музики у світі є надзвичайно консервативною, і тому жодна держава (окрім Польщі) не підтримала заборони російського класичного репертуару, оскільки це суперечить Європейській Конституції про свободу слова і мистецтва, не відповідає європейським поглядам про сенс культури та мистецтва.

"Музичні шедеври вважаються світовим надбанням і не підлягають політичному бойкоту. Це європейський погляд. Декілька прикладів.

В основній програмі навіть українського фестивалю Odesa Classic, проведеного зараз Олексієм Ботвіновим в Боні, в Німеччині, звучали твори Рахманінова.

Український композитор Валентин Сильвестров отримав премію Шостаковича від німецького фестивалю Schostakowitsch Tage Gohrisch. Таким чином фестиваль відреагував на війну і "на зло Путіну" відзначив найвидатнішого українського композитора, який зараз евакуйований до Берліну.

Найвідоміший український скрипаль Валерій Соколов, артистичний директор оркестру INSO-Lviv регулярно виконує концерт Чайковського, Кирило Карабиць – Прокоф'єва, Стравінського, почесний професор Львівської музичної академії, британський співак українського походження Павло Гунька бере участь в постановках опер Римського-Корсакова, Шостаковича.

Видатна українська сопрано Ольга Кульчинська оголошена на головну роль в постановці Прокоф'єва в Баварській державній опері на жовтень", – пише вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

Линів вважає, що бойкотування запрошень таких колективів та порушення роботи культурних установ інших держав негативно відіб'ється на іміджі України. Також за її словами у Європі розривають співпрацю лише з пропутінськими виконавцями, а ті, хто підтримує європейські принципи та має проукраїнські погляди, продовжують працювати.

Зазначимо, що 28 лютого Український інститут виступив із закликом призупинити будь-яку співпрацю з Росією та видав пам'ятку для українських артистів за кордоном.

Нагадаємо, що 31 серпня, на порталі е-петицій Львівської міської ради львівський журналіст Олександр Сирцов зареєстрував петицію з вимогою позбавити українську диригентку Муніципального театру Болоньї, уродженку Львівщини, засновницю та артдиректорку фестивалю LvivMozArt Оксану Линів звання Почесної амбасадорки міста Львова.

Автор петиції заявляє, що Линів за свої міжнародні успіхи та відданість розвитку української культури була відзначена званням Почесної Амбасадорки міста Львова, проте вона продовжує співпрацювати з російськими виконавцями та виконувати твори російських авторів під приводом "музика вище цього і вона не належить одній державі".

Зазначимо, що у квітні Линів, яка мала брати участь в постановці опери "Іоланта" російського композитора Петра Чайковського за участі російських музикантів, заявляла, що "заклики зробити Чайковського винним у діях чинного президента Росії" її не переконують, попри бойкот її концерту українськими мисткинями.

Пізніше вона заявила про погрози з боку земляків та відмовилася від опери "у зв'язку з погіршенням стану здоров'я та різкими болями в спині, що унеможливлює продовження диригування".

Детальніше про цей скандал Варіанти писали у статті "Білочка та москвофілочка", де поміж іншого варто зауважити той факт, що Управління культури Львівської міської ради відмовилося коментувати Варіантам цю ситуацію.

А торік Варіанти писали про скандальний пам'ятник Оксани Линів у статті "Фашистики на Маланюка".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.