Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Фрідман

П'ятниця, 9 вересня 2022, 15:50

Фрідман мріє про українське прощення за мільярд баксів

Михайло Фрідман

Михайло Фрідман планує перевести мільярд доларів, що арештували через введені проти нього санкції, на рахунок українського Альфа-Банку.

Про це повідомляє Економічна правда.

"Альфа-Банк Україна" направив пропозицію до Національного банку, згідно з якою пропонує дозволити своєму власнику, російському олігарху, уродженцю Львова Михайлу Фрідману перевести в банк 1 млрд доларів своїх особистих статків.

За словами голови наглядової ради "Альфа-Банку" Романа Шпека, запропонована передача коштів не має на меті послабити санкції, які наклали на Фрідмана у Великій Британії.

Однак для того, щоб переказати кошти Михайлу Фрідману потрібно спеціальний дозвіл від ЄС, щоб отримати доступ до своїх арештованих рахунків. Шпек заявив, що минулого тижня "Альфа-Банк Україна" звернувся до Ради Європи від його імені.

Підприємці та компанії, які потрапили під санкції, також звертаються до влади США, Британії та інших західних держав, у пошуку способів пом'якшити санкції, зберегти свої статки та звільнити заморожені активи. За словами людей, обізнаних з цими дискусіями, десятки росіян, які потрапили під санкції, розглядають подібні кроки, щоб позбутися фінансової скрути через санкції.

Натомість заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що у Києві розглядають пропозицію Фрідмана як фонд для допомоги Україні.

"Це має бути загальний підхід до всіх підсанкційних росіян" – додав Шурма.

Нагадаємо, у липні Михайло Фрідман та інші власники українського "Альфа-Банку" прийняли рішення перейменувати банк на "Сенс Банк", щоб не асоціюватися з російським "Альфа-Банком".

Додамо, Михайло Фрідман з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії, у квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями в "Альфа-Банку" та заявляв, що планує докапіталізувати "Альфа-Банк Україна" на 1 мільярд доларів.

НБУ дозволив "Альфа-Банку" й надалі працювати в Україні.

Українська філія російського банку "Альфа-банк Україна" з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.