Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ринок "Добробут"

Середа, 21 вересня 2022, 13:03

Квурт просить Садового офіційно пояснити побиття муніципалами торговців Добробуту

ринок "Добробут"

Володимир Квурт звернувся до Андрія Садового щодо ситуації довкола ринку "Добробут".

Вчора, 20 вересня, на сесії Львівської обласної ради депутат Львівської обласної ради від Європейської Солідарності та голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку облради Володимир Квурт направив депутатський запит до міського голови Львова Андрія Садового щодо ситуації, що склалася навколо ринку "Добробут".

Зокрема, Квурт просить Садового надати офіційне роз'яснення щодо побиття людей працівниками ЛКП "Муніципальна варта", яке трапилось 14 вересня на вул. Старій біля ринку "Добробут".

"Відповідно до частини 1 статті 17 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування. Таким чином, ЛКП "Муніципальна варта", яке згідно зі статутом підпорядковане Управлінню безпеки міста Львівської міської ради, входить в систему підпорядкування структурних підрозділів виконавчих органів ради, керівником якої є міський голова.

Конфлікт між працівниками ринку "Добробут", мешканцями прилеглого будинку та працівниками ЛКП "Муніципальна варта" виник під час спроби демонтажу брами ринку "Добробут" та огорожі по вулиці Стара, 3. Як стало відомо, такий демонтаж проводиться на підставі рішення виконавчого комітету Львівської міської ради № 781 від 02.09.2022 р. "Про облаштування укриття (бомбосховища) у Галицькому районі м. Львова та забезпечення функціонування тимчасової автостоянки". Сам текст рішення на сайті Львівської міської ради не відображено, зазначено: "Текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи".

Таке формулювання підстав закриття тексту рішення викликає ряд запитань щодо його законності з огляду на наступне. Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", інформацією з обмеженим доступом є:

1) конфіденційна інформація;
2) таємна інформація;
3) службова інформація.

Також, частина 2 статті 21 Закону України "Про інформацію" визначає, що конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб'єктів владних повноважень. Таким чином, Львівська міська рада не могла обмежити доступ до рішення виконкому як до конфіденційної інформації, оскільки є суб’єктом владних повноважень.

Також, частина 3 статті 21 Закону України "Про інформацію" встановлює, що порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюються законами. Однак, ані облаштування бомбосховищ, ані тим більше забезпечення функціонування тимчасової автостоянки не є таємною інформацією, що підтверджується також Законом України "Про державну таємницю". Не може така інформація також бути віднесена до службової інформації, оскільки відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Виникає запитання, яким чином інформація про місце укриття для населення (бомбосховища) чи розголошення даних по тимчасову автостоянку нашкодить інтересам національної безпеки чи становить небезпеку для населення. Окрім того, карта укриттів Львова розміщена на офіційному сайті Львівської міської ради за посиланням, а отже не є інформацією з обмеженим доступом" – йдеться у запиті Володимира Квурта.

Також депутат Львівської облради зазначає, що викликає запитання саме формулювання – "інформацію з питань у сфері оборонної роботи", наведене замість тексту у рішенні виконкому щодо облаштування укриття в Галицькому районі, оскільки законодавство України не оперує поняттям "інформація з питань у сфері оборонної роботи" і не відносить її за замовчуванням до інформації з обмеженим доступом.

"Паркан, як і брама до ринку "Добробут" на вул. Стара, 3 у Львові стоять з 90-х років, однак саме зараз виникла негайна потреба із застосуванням сили ЛКП "Муніципальна варта" проводити її примусовий демонтаж на підставі рішення, текст якого з незрозумілих причин віднесено до інформації з обмеженим доступом. Бомбосховище для населення точно не є наземною спорудою, а його облаштування не вимагає знесення наземних споруд. Сама назва рішення водночас, апелює також для облаштування тимчасової стоянки для автомобілів, а тому виникає логічний висновок, що демонтаж огорожі та брами проводиться саме для облаштування платного паркінгу для автомобілів біля вікон житлового будинку" – повідомив Квурт.

Саме тому він просить у Львівської міськради надати офіційне роз'яснення та копії документів, на підставі яких текст рішення виконкому "Про облаштування укриття (бомбосховища) у Галицькому районі м. Львова та забезпечення функціонування тимчасової автостоянки" було віднесено до "текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи" та не оприлюднено, а також копію самого тексту цього рішення, оскільки ані інформація про укриття, ані інформація про тимчасові автостоянки не є інформацією з обмеженим доступом.

Крім цього, Володимир Квурт просить надати офіційне роз'яснення, на підставі яких документів діяла ЛКП "Муніципальна варта" при побитті людей та застосуванні сльозогінного газу до мешканців Львова, а також повідомити причини, через які при конфлікті з працівниками ринку та мешканцями будинку не було забезпечено присутності Національної поліції.

Нагадаємо, 14 вересня, на вулиці Стара, 1 госпіталізували до лікарні одну жінку внаслідок побиття працівниками "Муніципальної варти" під час демонтажу брами ринку "Добробут".

За словами заступника міського голови Львова Зубача, ці брами перешкоджають руху пішоходів та блокують заїзд спецтехніки на пішохідну вулицю Стару, натомість підприємці ринку вимагають його звільнення.

Про суть конфлікту між виконавчою владою Львова та власниками ринку "Добробут" Варіанти писали у тексті "Садове знищення Добробуту".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.