Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Фаріон

Четвер, 23 листопада 2023, 11:07

Львівська облрада захистить Ірину Фаріон від пащекувань юних марксистів

Ірина Фаріон

У облраді підготували проєкт заяви щодо неприпустимості переслідування Ірини Фаріон за захист української мови.

Про це йдеться у проєкті рішення, опублікованому на сайті Львівської обласної ради.

Вчора, 22 листопада, депутати зареєстрували проєкт заяви на сайті Львівської обласної ради щодо неприпустимості переслідування захисників української мови.

Йдеться про висловлювання позиції депутатів щодо недопущення цькування колишньої народної депутатки від ВО Свобода, львівської мовознавиці Ірини Фаріон.

"Ми, депутати Львівської обласної ради, обурені спекуляціями на мовному питанні, які активно поширюються останнім часом. Певні сили намагаються поставити під сумнів статус української мови як єдиної державної та зробити її предметом маніпуляцій. І це в час війни, коли саме українська мова об'єднує націю у боротьбі з ворожою навалою" – йдеться у тексті заяви.

Депутати наголошують, що сьогодні довкола питання державного статусу української мови тривають провокації, метою яких є розколоти суспільство та розхитати й без того важку ситуацію в державі.

"І виграє від цього тільки ворог. Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України. Ми вимагаємо припинити переслідування Ірини Фаріон. Не можна допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову" – заявили депутати.

 

Зазначимо, 16 листопада Ірину Фаріон звільнили з посади викладачки НУ "Львівська політехніка" після студентського мітингу, який організувала ліва організація "Пряма Дія", звинувативши її у ксенофобських поглядах через висловлювання про російськомовних військових, та після того, як СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон, реагуючи на звернення, яке з цього приводу подав омбудсмен Дмитро Лубінець. 

Натомість Ірина Фаріон назвала цю ситуацію черговою провокацією проти неї.

Крім цього, 20 листопада на підтримку Ірини Фаріон виступили студенти та викладачі НУ "Львівська політехніка", вимагаючи у влади перестати її цькувати та поновити на посаді.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.