Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Фаріон

Вівторок, 21 листопада 2023, 11:49

Студенти та викладачі Політехніки вимагають поновити Фаріон на посаді

Ірина Фаріон

Львівські студенти та викладачі вимагають поновити Ірину Фаріон на посаді викладачки НУ "Львівська політехніка" та зупинили її цькування.

Про це повідомив президент благодійного фонду "Україна-Русь" Ростислав Новоженець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 20 листопада, біля головного корпусу НУ "Львівська політехніка" відбулась акція на підтримку колишньої народної депутатки від ВО Свобода, львівської мовознавиці Ірини Фаріон, яку напередодні звільнили з посади професорки кафедри української мови цього вишу. 

У заході взяли участь переважно студенти та викладачі "Львівської політехніки", які направили звернення до керівництва НУ "Львівська політехніка" з вимогою поновити Ірину Фаріон на посаді та провести незалежне розслідування щодо фактів порушення низкою студентів "Кодексу корпоративної культури", які під час мітингу за звільнення Фаріон демонстрували плакати з образливими і нецензурними словами щодо філологів університету.

У разі невиконання цього звернення, викладачі та студенти "Львівської політехніки" погрожують оголосити недовіру ректорату університету та персонально ректору Юрію Бобалу.

Крім цього, в Кабінету міністрів вимагають припинити зовнішнє втручання в освітній та науковий процес в Україні, а також звільнили з посад міністра освіти і науки України Оксена Лісового за перевищення службових повноважень й публічний тиск на керівництво університету й уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця за подання неправдивих і маніпулятивних звинувачень на адресу Ірини Фаріон.

Також учасники акції звернулись до Міністерства внутрішніх справ та СБУ з вимогою перевірити дії організацій "Пряма дія" і ГО "Українські студенти за свободу", а також припинити політичне переслідування й цькування Ірини Фаріон.

На захист Ірини Фаріон учасники акції наголосили, що згідно з рішенням Конституційного Суду від 14 липня 2021 року, яке є остаточним і оскарженню не підлягає, через військову агресію з боку РФ загроза українській мові рівносильно є загрозою національній безпеці України.

Зазначимо, 16 листопада Ірину Фаріон звільнили з посади після студентського мітингу, який організувала ліва організація "Пряма Дія", звинувативши її у ксенофобських поглядах через висловлювання про російськомовних військових, та після того, як СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон. 

Нагадаємо, що раніше ФСБ Росії затримала проукраїнського студента з Криму, електронного листа якого на її підтримку Ірина Фаріон опублікувала у соцмережах.

Через це, а також через висловлювання Ірини Фаріон про російськомовних захисників до Нацполіції та СБУ з цього приводу подав звернення омбудсмен Дмитро Лубінець.

Натомість Ірина Фаріон назвала це черговою провокацією проти неї, а керівництво вишу тоді заявило, що воно не несе відповідальності за висловлювання своїх працівників поза навчальним закладом.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.