Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Прес-реліз,   Четвер, 28 грудня 2023, 09:31

Біль у животі під час вагітності — що може стати причиною та як її лікувати

Біль у животі під час вагітності — що може стати причиною та як її лікувати

Вагітність — це етап великих гормональних та анатомічних перебудов для організму жінки, коли він вчиться функціонувати у нових умовах. Більшість функціональних можливостей спрямовано на підтримку стану здоров'я плоду, і це не уберігає жінку від хвороб. Частий симптом, який лякає будь-яку вагітну — це біль у животі. Насамперед він змушує турбуватися про дитину, однак у деяких випадках він не пов'язаний з маткою і репродуктивною системою в цілому. Часто його викликають патології шлунково-кишкового тракту, який через стиснення збільшеною маткою змушений функціонувати під постійним тиском. Якщо є біль, необхідно звертатися до лікаря за діагностикою. Деколи він виникає через спробу організму підлаштуватися під новий стан, але не можна виключити можливість органічної патології. Наприклад, можуть маніфестувати гастрит або виразкова хвороба, які потребують лікування через ризик розвитку ускладнень. Тоді після проведення аналізів призначають Омез або інші препарати для їх усунення.

Чому може виникати біль у животі у вагітних

Для виникнення цього симптому є безліч причин, частина з яких — фізіологічні. Так, наприклад, він розвивається під час:

  1. неправильного режиму харчування — під час постійного переїдання або витримуванні великих проміжків між прийманням їжі, шлунковий сік може вироблятися в невідповідний час і викликати біль;
  2. токсикозу — може розвиватися в першому триместрі і включати не тільки нудоту і блювання, але і дискомфорт в епігастрії;
  3. печії — вона виникає через тиск на шлунок.

Перелічені причини відносяться, скоріше, до функціональної перебудови організму, а не до патології. Проте біль може бути симптомом деяких захворювань:

  1. Гастрита. Запальна хвороба шлунка, яка розвивається через пошкодження його слизової агресивним шлунковим соком і інфекцією, що розвивається. Для неї характерний біль на голодний шлунок, кисла відрижка та супутня печія.
  2. Виразкової хвороби шлунка. У вагітних вона часто протікає без або з супутніми симптомами, схожими на прояви гастриту. Вона обов'язково вимагає лікування, оскільки може призводити до серйозних ускладнень — зокрема, кровотечі, яка загрожує життю та здоров'ю плоду.

Додатковою причиною уважно поставитися до свого здоров'я можна вважати ранній затяжний токсикоз, який протікає особливо важко. Він часто свідчить про наявні проблеми в шлунково-кишковому тракті.

Як позбутися болю в животі

Якщо він з’явився, необхідно звернутися до фахівця. Лікування може полягати у зміні дієти, частому дробовому харчуванні, виключенні продуктів, що призводять до підвищеного газоутворення або аліментарних закрепів. Якщо лікар знайшов хворобу, то призначається медикаментозне (антациди чи інгібітори протонної помпи), чи хірургічне лікування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.