Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львів

Четвер, 25 січня 2024, 09:25

Від початку року на Львівщині зафіксували 15 випадків сказу

Львів

Переважно кусаються лисиці, собаки, в тому числі бродячі, коти, сільськогосподарські тварини та навіть гризуни.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Вчора, 24 січня, в межах засідання обласної комісії ТЕБ і НС розглянули питання захворюваності на сказ у Львівській області.

Як розповіла Генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко упродовж 12-ти місяців минулого року  розслідували 2694 звернення за антирабічною допомогою, зокрема щодо укусів тварин - 2009 звернень.

"Переважно кусалися лисиці, собаки, в тому числі бродячі, коти, сільськогосподарські тварини, навіть були гризуни. Відповідно зросла кількість сказу серед тварин, такі випадки зареєстровані у всіх районах області. 1223 особам призначили щеплення, 798 отримали повний курс" – зазначила Наталія Іванченко.

Так, 2023 році зафіксували 93 випадки сказу в області: найбільше  у лисиць – 36 випадків. Станом на 25 січня 2024 року вже є 15 таких випадків.

Найбільшу кількість випадків минулого року реєстрували у гірських районах із значною площею лісів, де в рази зросла кількість лисиць та інших хижих звірів, які можуть бути потенційними резервуарами сказу. 

Упродовж 2023 року провакцинували проти сказу 484 972 гол. тварин.

"Для того, щоб зробити цю роботу ефективнішою і щоб люди не їздили в пошуках вакцини, ми рішенням протиепізоотичної комісії і спільним наказом з департаментом охорони здоров’я ЛОВА визначили 7 лікарень, які є кластерними і отримують антирабічні препарати, тут можна повністю пройти курс антирабічної допомоги, про що поінформовані сімейні лікарі. Ця модель вже добре працює, кожен сімейний лікар знає куди скеровувати таку людину. Відповідно активізована саносвітня робота" – додала Наталія Іванченко.

За словами начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки на сьогодні в області обліковують понад 3 200 голів лисиць.

Найефективнішими засобами зниження ризиків по сказу диких м’ясоїдних тварин є їх відстріл, та пероральна імунізація шляхом розповсюдження приманок з вакциною. Проте у зв’язку з воєнними діями ліки проти сказу не дозволено поширювати з повітря, відтак охоплення пероральною імунізацією за минулий рік не виконали відповідно до встановлених планів.

Першочерговим завданням на перше півріччя 2024 року під час проведення кампанії з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин проти сказу наземним методом розповсюдження приманок з вакциною - забезпечити максимально можливе охоплення території області.

Це є одним із завдань Комплексного плану заходів з боротьби та профілактики сказу на 2024-2028 роки  (з урахуванням періоду дії воєнного стану), який затвердили в межах комісії. Він передбачає організаційні, профілактичні, заходи щодо ліквідації захворювання тварин на сказ, заходи безпеки.

Нагадаємо, на початку січня у чотирьох селах Дрогобицього району ввели карантин через сказ у собаки, який покусав трьох людей.

Раніше вже у двох районах Львівщини ввели карантин через сказ у лисиць.  У громадах Стрийщини виявили скажених лисиць, раніше схожі випадки зафіксували у Дрогобицькому районі. 

Додамо, у дистопаді у двох селах Дрогобицького району запровадили карантин через сказ у лисиць, а на Миколаївщині оголосили карантин у двох селах через сказ у кота

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.