Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

сесія Львівської міськради

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:29

При двох комунальних підприємствах Львова запрацюють наглядові ради

сесія Львівської міськради

Депутати дозволили створити наглядові ради при ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло".

Вчора, 25 травня, на сесії Львівської міської ради депутати прийняли рішення про деякі питання управління комунальними підприємствами. Йдеться про створення наглядових рад при комунальних підприємствах Львова.

"За" проголосували 49 депутатів.

Спочатку наглядові ради, для забезпечення прозорого й ефективного контролю фінансово-господарської діяльності, як про пілотний проєкт створять при ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло". 

Депутати доручили департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради до жовтня цього року внести зміни до статутів ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло". Наглядові ради цих підприємств працюватимуть впродовж двох років, а за результатами їхньої діяльності міськради затвердить основні критерії, відповідно до яких утворення наглядової ради комунального підприємства є обов’язковим. 

Як пояснила директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич, наглядова рада буде органом управління підприємством, тому укладуть договори, за якими члени наглядових рад отримуватимуть винагороду за роботу.

Члени наглядових рад не будуть втручатися в діяльність підприємств, а займатимуться формуванням стратегічних напрямків. Міський голова і наглядова рада розділятимуть між собою відповідальність за призначення і звільнення керівника підприємства.

Згідно з документом, кількість членів наглядової ради не може бути більшою за 5 осіб, їх призначає на основі конкурсу Львівська міська рада. До складу конкурсної комісії мають входити: представник міського голови, представник уповноваженого органу – секретар конкурсної комісії, по одному представнику від кожної депутатської фракції міськради, не менше трьох представників від профільних громадських об'єднань та професійних асоціацій на підставі їхніх письмових подань. 

Ця комісія має розробити критерії оцінювання та вимоги до кандидатів на посаду члена наглядової ради, ухвалює рішення про допуск претендентів до конкуру або відхиляє їхні кандидатури, визначає переможця. Якщо ж на участь у конкурсі подалася лише одна людина, то він скасовується й проводиться новий. 

Член наглядової ради при ЛКП не має бути депутатом або посадовцем Львівської міськради, держслужбовцем, народним депутатом чи помічником-консультантом депутата, не бути керівником цього комунального підприємства у минулому (впродовж останніх 5 років) чи підприємцем, фірма якого співпрацювала з ЛКП (також впродовж останніх 5 років), не мати близьких зв'язків з чиновниками чи депутатами Львівської міськради, а також мати бездоганну ділову репутацію.

Додамо, у грудні 2022 року депутати доручили Львівській міськраді винести на наступне засідання проєкт ухвали про створення наглядових рад при комунальних підприємствах Львова.

Ще у вересні 2022 року депутати заявляли, що хочуть створити наглядові ради при комунальних підприємствах Львова, які б контролювали їхню роботу та забезпечували прозорість прийняття рішень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.