Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Василь Лозинський

Вівторок, 10 жовтня 2023, 13:05

НАБУ завершило розслідування справи Лозинського

Василь Лозинський

НАБУ завершило розслідування щодо ексзаступника міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського, якого затримали на хабарі у 400 тисяч доларів.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України на своїй сторінці у Фейсбуці.

НАБУ і САП завершили розслідування щодо колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського, якого звинувачують у хабарництві.

"Топпосадовця підозрюють у проханні неправомірної вигоди у 40 млн грн та одержанні її частини у вигляді 400 тис. доларів. Дії посадовця кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України" – йдеться у повідомленні.

У НАБУ наголосили, що Лозинський привласнив частину коштів з 1,41 млрд грн, які влітку 2022 року Кабмін виділив на закупівлю обладнання, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання.

"Вступивши у змову з групою осіб та використавши своє службове становище, він забезпечив укладення договорів поставки за ціною на 25-30% вищою за ринкову з наперед визначеними компаніями. Ті ж мали передати як "винагороду" 7-10% від суми контракту. Щоб мінімізувати ризик викриття, учасники злочину вдалися до конспірації: неправомірну вигоду, яка за першим траншем становила 400 тис. доларів, передали довіреній особі заступника міністра у Львові. Невдовзі після одержання коштів, антикорупційні органи затримали цю людину та ще чотирьох учасників злочину, із заступником міністра включно. Також вилучили 400 тис. доларів неправомірної вигоди" – пояснили в НАБУ.

Нагадаємо, 21 січня НАБУ затримало Василя Лозинського під час отримання хабаря у 400 тисяч доларів при закупівлі генераторів. Також правоохоронці встановили, що він входив до складу організованого злочинного угрупування, яке займалось розкраданням бюджетних коштів.

24 січня цього року ВАКС відправив Василя Лозинського під домашній арешт, зобов'язав носити електронний браслет, а його спільників арештував з можливістю внесення застави. На це рішення суду прокуратура подала апеляцію.

У червні цього року ВАКС змінив запобіжний захід Лозинському на перебування під вартою й призначив йому 5 мільйонів гривень застави, а у липні за Василя Лозинського внесли 2,5 мільйона гривень застави й він вийшов з під варти.

Додамо, 22 січня Лозинського звільнили з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, на якій він працював з травня 20220 року.

До цього з липня 2019 року він перебував на посаді першого заступника голови Львівської ОДА, працював на посаді виконавчого директора Асоціації місцевих рад Львівщини, а у 2015 році очолював департамент економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА. 

Лозинський брав участь у формуванні територій громад Львівської області, який, як вважають експерти, розробили з порушеннями та без консультацій з громадськістю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.