Нардепи прийняли закон про місцеві вибори

П'ятниця, 19 червня 2015, 10:26

Верховна Рада ухвалила в 1 читанні законопроект про місцеві вибори, згідно з яким обласні, міські і районні ради обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками.

Вчора, 18 червня, на сесії Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №2831-3 "Про місцеві вибори".

Цей законопроект у четвер підтримав 271 народний депутат.

Законопроектом передбачається, що при виборах депутатів сільських, селищних рад збережеться чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі.

Вибори міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) проходитимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. А при обранні сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голів, сільських старост – за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Також законом пропонується чітко встановити кількісний склад місцевих рад, який визначатиметься ЦВК до початку виборчого процесу. Мінімальна кількість депутатів ради – 10 при чисельності виборців до 500, максимальна – 80 депутатів при чисельності виборців понад 1,5 млн.

Тривалість виборчого процесу буде 50 днів.

Щодо висування кандидатів на вибори, то від однієї політичної сили можна виставити лише 2 кандидати у кожному територіальному окрузі. 

Голосування відбуватиметься за допомогою бюлетеня, в якому зазначені назви місцевих організацій партій та прізвище кандидата, висунутого від цієї партії. У разі, якщо реєстрацію кандидата, висунутого в територіальному окрузі, скасовано, виборець має змогу проголосувати за місцеву організацію партії, яка його висувала. Голос виборця вважається одночасно голосом за місцеву організацію партії та за кандидата, висунутого партією у цьому територіальному окрузі.

Виборчий бар'єр – 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, та 7% - для виборчих блоків місцевих організацій партій.

Нагадаємо, 16 червня депутати львівської облради звернулися до Президента України та Верховної Ради щодо ситуації із законами про місцеві вибори.

Мітки: Верховна Рада, вибори, законопроект, кандидат у депутати, місцеві влади, народні депутати