На Жовківщині погодили рекультивацію земель біля костомельного заводу. Проект

Четвер, 23 листопада 2017, 11:20

20 мільйонів гривень витратять на рекультивацію забруднених рештками тварин земель довкола костомельного заводу в Жовківському районі.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

Вчора, 22 листопада, у селі Воля-Висоцька пройшли громадські слухання, де обговорювали проект рекультивації земель поблизу Жовківської філії ДП "Укрветсанзавод".


На зустрічі із мешканцями села були, окрім сільського голови Волі-Висоцької Ганни Скіп, заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець, головний архітектор Жовківського району Орест Цап, а також проектант і представник фірми-виконавця з підготовки земель під рекультивацію.

Проект рекультивації передбачає захоронення в облаштованому котловані викопаних із забрудненої території решток тваринного походження. Розмір котловану – 200 на 200 м, глибина – 2,5 м. Над ним планують насип дво-метрової висоти. Передбачено герметичність ями для захоронень. Вона мусить бути вистелена спеціальною міцною плівкою, пересипаною піском. Міцність настилу повинна бути настільки щільною, аби по ньому могла їздити гусенична техніка.

Проект передбачає, що тваринні рештки мають бути засипані рівними шарами, що пересипані вапном. Верхній шар – затягнутий плівкою. 
Передбачено також відвід інфільтратів і дегазацію котловану. За задумом проектантів, його територія буде огороджена. Контроль за захороненням покладається на Держпромспоживслужбу.

Окрім решток тварин, проектанти планують зняти і захоронити ґрунт (до одного метра глибиною), де ці рештки були закопані у землях навколо заводу за попереднього керівництва.

Мешканці при обговоренні проекту внесли свої правки і протокольно зобов’язали Департамент екології і природних ресурсів Львівської ОДА захоронити також і рештки так званого "кагатування", що є на території Жовківської філії ДП "Укрветсанзавод". Аргументували це тим, що продукти розпаду цих рештків забруднюють водоносний шар ґрунту. Продукти розпаду потрапляючи в ґрунт, отруюють криниці села Волі-Висоцької і міста Жовкви.

Кошторисна сума рекультивації – 20 мільйонів гривень. Додамо, що 1,3 мільйона гривень на рекультивацію вже виділили весною.

Нагадаємо, що у червні минулого року у рамках проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини", журналісти Варіантів зафіксували, що довкола костомельного заводу поблизу Жовкви є велика кількість ям, у яких закопують рештки тварин. Про це йдеться у репортажі "Крематорій на свині". На початку року стало відомо, що забруднені землі рекультивують. Влітку цього року призначили нового директора заводу. 

Зауважимо, що про забруднення земель біля заводу слідчим Жовківського відділення поліції було відомо у березні 2016 року.

Мітки: відео, Жовківський костомельний завод, Жовківський район, новини львівщини, рекультивація, Укрветсанзавод