Зміст статті

18 квітня 2018Ярина Сенчишин

Людмила Білека: Вчасно надана допомога рятує життя

Проект "Яскрава ідея в її руках"

Київська волонтерка Людмила Білека навчає людей надавати першу домедичну допомогу і не губитися у складних ситуаціях.

Найбільше її вражає, що багато людей не вірять в те, що можна робити добрі справи просто так, без будь-якої вигоди для себе, а найбільшим своїм досягненням вважає своїх учнів, які продовжують рятувати життя у різних куточках нашої країни.

Першими учнями були солдати

Волонтерська діяльність Людмили Білеки почалася взимку 2014 року у Києві під час Революції Гідності. Там, незважаючи на думки деяких людей, наражаючись на небезпеку, вона почала допомагати людям. Робила те, що вміла найкраще – надавала медичну допомогу. Під час трагічних подій на Майдані Людмила усвідомила, наскільки цінними є медичні знання для кожної людини, адже часто виникають ситуації, коли медиків поряд немає, а допомогу потрібно надавати негайно.

Коли почалася війна на Сході України, Людмила, медична сестра за фахом, пройшовши декілька вишколів з тактичної медицини, поїхала працювати парамедиком у бригаді медичної евакуації. Працювати доводилось і поблизу Донецького аеропорту, за який ще тривали бої, і на луганському напрямку, під час виходу з Дебальцевого. Водночас вона старалась навчити якомога більше бійців у зоні АТО рятувати своє життя і життя побратимів, оскільки бачила і розуміла, що цих знань вони не мають. Першими її учнями були мобілізовані солдати і військові медики, яких навчали просто на бойових позиціях, бо саме вони найбільше ризикували отримати поранення.

Потім, коли настало перемир'я, Людмила з командою інструкторів, з якими працювала на фронті, почала активно навчати новобранців на полігонах, чинних військових, резервістів, членів територіальної оборони, студентів медичних вишів, військових лікарів, волонтерів, журналістів.

фото: Володимир Дубас

Волонтерство стимулює професійне зростання

Багато людей, за словами волонтерки, сприймають медичні знання як щось табуйоване, із серії "не говори поганого, бо ще з тобою станеться", і шкодує, що таке ставлення відбирає в когось шанс вижити. Людмила з друзями намагаються потроху "лупати сю скалу", бо коли з тобою, чи з кимось із твоїх близьких щось трапиться, без вчасно наданої першої допомоги часто неможливо вижити.

Зараз у її інструкторській групі "Тассat" п'ятеро фахівців, і ще близько десятка людей з ними співпрацюють, оскільки досі є чинними військовослужбовцями. Серед інструкторів є не лише медики, але й люди абсолютно різних професій – від ІТ-шника до художника. Сьогодні волонтерський проект є основною роботою Людмили. Усі сили і засоби вона спрямовує на його розвиток.

Волонтерська діяльність Людмили стимулювала її професійний розвиток, вселила віру в себе, свої можливості. Відхід від звичного радянського уявлення про медичну допомогу був великим кроком для волонтерки. Завдяки цьому вона довідалася про міжнародні медичні протоколи надання допомоги, якими в нас мало користуються, ефективні навчальні методики, які варто впроваджувати в Україні.

Від волонтерської діяльності до створення бізнес-ідеї

Людмила прийшла на проект "Яскрава ідея в її руках", щоб навчитися складати бізнес-плани, оскільки це дуже важливо для розвитку проекту. Коли вони з колегою повернулися з війни, багато організацій почали запрошувати їх проводити тренінги. Тоді саме почалась реформа поліції і прийняли закон про невідкладну допомогу, в якому зазначалося, що поліцейські мають вміти надавати допомогу, правильно викликати швидку, а от інструкторів, які б навчали цьому, практично не було.

Людмила з колегами об'їздила тоді майже всю країну і саме тоді зрозуміла, що за їхні знання і вміння їм готові платити. Тоді ж у неї з'явилася думка про те, що вони можуть самі себе забезпечувати і не просити кошти для роботи і проведення тренінгів.

Волонтери почали займатися комплектацією аптечок, створили інтернет-магазин, в якому продають оснащення для домедичної допомоги, проводять платні медичні курси на різну тематику: контроль кровотеч, базова підтримка життя, допомога дітям, допомога при невідкладних станах, допомога при ДТП та нещасних випадках, масова травма, а також тактичні курси для військових.

Людмила Білека і Олександра Завальна (фото: Василь Ситнік)

"Ми хочемо зробити світ безпечнішим…"

Людмила з друзями мріють створити інклюзивний тренінговий центр, хочуть завершити виготовлення лінійки наборів для домедичної допомоги, які формують за основними сферами використання (для офісу, спорту, автомобільні, військові, тактичні, повсякденні), а також наборів для професійних парамедиків, що полегшить їхню щоденну роботу (набір для фіксації переломів, для внутрішньовенного доступу та інших маніпуляцій).

"Ми хочемо зробити світ безпечнішим, щоб і самим почуватися комфортніше. Я, виходячи на вулицю, хочу знати, що в натовпі є хоча б одна людина, яка зможе допомогти, коли раптом мені стане зле або я потраплю, наприклад, у ДТП чи в якусь іншу ситуацію. Я впевнена, що цього хоче кожен з нас. Швидка допомога їде в середньому 10 хвилин, а якщо в людини зупинка серця – вона до цього часу помре, оскільки мозок без кисню стільки не протягне, і ніякі лікарі вже не врятують. І таких ситуацій безліч", – розповідає волонтерка.

Нещодавно Людмила з колегами вирішили адаптувати свої навчальні програми до потреб людей з обмеженими можливостями, але для розробки таких програм і посібників потрібні кошти, які волонтери зараз вчаться заробляти і правильно розподіляти.

фото: Василь Ситнік

Репортаж створено в рамках проекту "Яскрава ідея в її руках", який виконує львівська громадська організація "Центр соціальних ініціатив "АТОМ" за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC.


попередні тексти проекту

Автор: Ярина Сенчишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.