Дронографія Львова: Згромадження Сестер Св. Йосифа

5 вересня 2018

Монастир згромадження сестер-йосифіток на Личаківській.

Монастир згромадження сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії (йосифітки) УГКЦ на Личаківській 171-а.

Згромадження сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії (йосифітки) – жіноче чернече Згромадження єпископського права Української Греко-Католицької Церкви, яке заснували наприкінці ХIХ століття. У 1898 році до сестер-служебниць в селі Жужіль (Сокальщина) виявили бажання вступити троє молодих дівчат, яких однак не прийняли до спільноти. Однак ними заопікувався священик Кирило Селецький. Під його опікою дівчата заснували чернечий дім в селі Цеблів (Сокальський район). Згодом до них почали долучатись інші дівчата. Окрім спільної молитви, дівчата займались опікою дітей-сиріт.

У 1906 р. о. Салецький придбав для Згромадження земельну ділянку і побудував дім. Сестри виконували різноманітну роботу: ткали, шили, збирали трави, опікувалися сиротами, лікували хворих. Після смерті засновника Товариства Святого Йосифа Обручника, як назвали свою спільноту перші сестри-йосифітки, у 1918 році опіку над сестрами взяли отці-редемптористи під проводом Перемиського єпископа Йосафата Коциловського. А у 1937 році Товариство було реорганізоване в чернече Згромадження.

В той час тільки у Перемиській єпархії діяло 30 монастирів, де проживало 180 сестер. У 1942 році в Галичині діяло 23 доми (а при них захорони для дітей-сиріт) сестер йосифіток. У роки радянського комуністичного режиму членкині  Згромадження сестер св. Йосифа, як і всі вірні УГКЦ, зазнали переслідувань. Одинадцять черниць вивезли на каторжні роботи до Сибіру. 

У 2001 році Святіший Отець Іван Павло II проголосив блаженними преподобномученицями двох сестер йосифіток: с. Олімпію Біду і с. Лаврентію Гарасимів. Сестер заарештували у 1950 році солдати НКВС і вивезли до пересильного табору в Бориславі, а згодом їх засудили на довічне заслання у с. Харськ Томської області. Їхні мощі відшукали у 2005 році та перевезли із Сибіру в Україну. Спеціально для них облаштували каплицю у величному новозбудованому монастирі на вулиці Личаківській у Львові.

фото: Фб Згромадження сестер святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії

В 1951році, після чергової зміни радянсько-польського кордону, сестер йосифіток, які проживали у матірньому домі в Цеблові, переселили до Західної Польщі. А в 60-х рр. ХХ ст. Згромадження поширилося з Польщі поза межі Європи. Сьогодні головний дім ЗССЙО знаходиться у Кракові (Польща). В Україні діє 8 домів (в яких мешкає 53 сестри), у Польщі – 5 домів, в Канаді сестри проживають у 2 домах, у Бразилії – діє 4 доми. Спільнота ЗССЙО діє також в місті Прокопєвську (Росія). Сестри-йосифітки організовують та опікуються сиротинцями, працюють на державних роботах, зокрема у лікарнях та інших місцях згромадження немічних та особливо потребуючих, утримують будинок для пристарілих (Саскатун, Канада).


За матеріалами risu.org.ua

Мітки: Дронографія Львова, Згромадження сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії (УГКЦ), УГКЦ